In navolging van Ründgard’s prima “Stronghold of majestic ruins” debuut presenteren we jullie nogmaals een lekkere portie Chileens zwartmetaal, deze keer afkomstig van het mysterieuze en anonieme Aarkanne. “Mysterii” is het volwaardige debuut dat een dik half jaar na de “De profundus” demo verschijnt. Broodheer van dienst is Inferna Profundus Records.

Na een bombastische introductie barst het eerste van zes genummerde mysteriën los dat ons onderdompelt in de pure haat en walging die Aarkanne’s destructieve rauwe black metal uitademt. Hoewel de band uit het zwoele Chili afkomstig is, klinkt dit toch voornamelijk Noors, guur en koud. De boog moet qua tempo niet altijd strak gespannen staan en met een koptelefoon op hoor je dat de drummer niet altijd even strak speelt. Aarkanne speelt met verscheidene tempo’s en neemt op tijd en stond wat gas terug om meer slepende oorden te verkennen. “Mysterii II” is hier een mooi voorbeeld van. Het daaropvolgende mysterie bestaat grotendeels uit rituele percussie, proclamerende zang en screams en trage gitaarriffs. De vrouwelijke sirene die “Mysterii IV” inluidt, bezorgt ons kippenvel maar al snel worden we overdonderd door een lawine aan ijskoude grimmigheid met een heerlijke repetitief hypnotiserend “refrein”. Het voorlaatste mysterie is van alle overtollige ballast gestript, houdt het puur en primitief en neigt hierdoor wat naar Gorgoroth ten tijde van “Under the sign of hell“. In het afsluitende “Mysterii VI” zorgen heldere gesproken stukken voor een verhalend karakter in een nummer dat verder erg goed gitaarspel laat horen.

In de rauwe sound van het gezelschap is trouwens voldoende ruimte voor de basgitaar die extra structuur en diepgang aan het geluid geeft en zijn eigen plaats in de vervormde chaos afdwingt. Ook al vonden de opnames clandestien plaats, “Mysterii” klinkt minder lofi dan je misschien zou verwachten. Niets wereldschokkend, maar een prima release voor liefhebbers van old-school duisternis.

JOKKE: 79/100

Aarkanne – Mysterii (Ars Negative/Inferna Profundus Records 2021)
1. Mysterii I
2. Mysterii II
3. Mysterii III
4. Mysterii IV
5. Mysterii V
6. Mysterii VI