Hoewel een band als Gryftigæn hier wel al eens passeerde, blijft Chileense black metal toch geen maandelijkse, laat staan wekelijkse of dagelijkse kost. Spilfiguur in de plaatselijke scene lijkt een zekere Lord Valtgryftåke te zijn die er met bands als 13th Temple, Gryftigæn, Mantiel, Pyreficativm, Winterstorm, Castilian Tower, Eavral en Thagirion Altars heel wat muzikale bezigheden op na houdt. Ook dit Ründgard is één van zijn vele muzikale exploten. Debuut “Stronghold of majestic ruins” werd eerder dit jaar via Mahamvantara Arts Records op tape wereldkundig gemaakt en Signal Rex voorziet het album nu ook van een release op CD- en vinylformaat. De genoemde bands maken samen met namen als Funeral Fullmoon en Wampyric Rites deel uit van de Pure Raw Underground Black Metal Plague circle.

Daar waar heel wat muzikale projecten van veteraan Lord Valtgryftåke als rauwe black metal gecatalogeerd kunnen worden, zoekt hij met Ründgard toch een ander geluid op, want hiervoor duikt hij de (g)oude(n) jaren ’90 in toen middeleeuwse majestueusheid en grimmige pracht het karakter van de vroegste Scandinavische meesterwerken van namen als Emperor, Satyricon en Burzum bepaalden. Maar het is toch vooral een naam als het Noorse Gehenna ten tijde van diens “Second” en “Third spell” dat als referentiekader geldt. Grimmige black metal met spookachtige keyboards, diepe, soms haast verhalende screams en mid- tot up-tempo snelheden die nergens in overdrive gaan is wat we 25 minuten lang voorgeschoteld krijgen. Geen dissonante taferelen of onnavolgbare songstructuren dus, maar nummers met een duidelijke flow en melodieus karakter en een dungeonsynthachtige intro en outro.

Het is niet alsof we door de op de albumcover afgebeelde bliksem getroffen worden door Ründgard’s “Stronghold of majestic ruin“, maar desalniettemin waren we toch aangenaam verrast want dergelijke vorm van zwartmetaal gaat erin als zoete koek.

JOKKE: 81/100

Ründgard – Stronghold of majestic ruins (Signal Rex/Mahamvantara Arts Records 2021)
1. Vollmonddomänen
2. Descending from the southern skies
3. Visions through the grim tower
4. Spirits from the medieval storms
5. Die Valdivianischen Schatten