Ladies and gentlemen…de award voor meest experimentele blackmetalvocalen gaat in 2021 naar…tromgeroffel…Frozen Flesh Disorder! Eigenlijk is het wel een klein beetje vals spelen, want “Extra terrestrial terrorism”, het debuut van deze bevreemdende Canadese one-man blackmetalband verscheen eigenlijk reeds in 2020 via La Barricade. Daar het hier een tapeoplage van 50 stuks betrof die ongetwijfeld onder ieders radar verscheen, krijgt de band een herkansing om indruk te maken daar Tour de Garde nu een CD-release voorziet. Deze bevat trouwens het “adventurous seal”, een nieuw embleem dat gebruikt wordt voor producties die focussen op astrale, futuristische en kosmische thema’s.

Maar jullie zijn ongetwijfeld benieuwd naar hoe die vocalen klinken! “Disconsolate UFO black metal with fried alien abduction vocals” zegt de omschrijving op de Tour de Garde website die de nagel op de kop slaat. Hier heeft duidelijk iemand zich met het spacey effectenknopje zitten amuseren in de opnamestudio. Terwijl de muzikale basis van Frozen Flesh Order een atmosferische somberheid uitstraalt waarbij er grotendeels op mid-tempo (enkel in “Dark transneptunian fatasma” ratelt de drumcoputer er even genadeloos op los), herhaling en repetitiviteit wordt ingezet, echoot de buitenaardse zang lang door over het bleke godverlaten aardedonkere landschap waarin keyboardtoetsen voor extra kosmische uitgestrektheid zorgen. De kwaadaardige minachting voor hoop, liefde en vreugde is voelbaar in elke noot die gespeeld wordt. Het integreren van allerhande spoken word-samples draagt bij aan de spookachtige atmosfeer die neergezet wordt.

Vergeleken met de tapeversie bevat de CD-release nog het extra nummer “Magnetic absolutions” en een sacraal aanvoelende inleiding tot dit nummer, waarin de zang soms meer naar het getrouwe blackmetalgekrijs toe leunt. Sommige van de melodielijnen doen me hier gek genoeg ontiegelijk hard aan een oer-oud Enslaved-nummer denken, maar ik weet nog steeds niet welke song exact (iemand?).

Geen hoop, geen vreugde, geen leven maar volslagen leegte is waar het bij Frozen Flesh Order om draait. “Extra terrestrial terrorism” staat voor een geslaagde trans-Neptuniaanse reis naar de onophoudelijke duisternis van de eeuwigdurende kosmos. Aanrader om je tijdens de late uurtjes in onder de dompelen, tenminste als je de eigenaardige vocale aanpak weet te smaken.

JOKKE: 82/100

Frozen Flesh Order – Extra terrestrial terrorism (Tour de Garde/La Barricade 2021)
1. X (Incinerate living tissue)
2. Radioactive inferno
3. Cyanide paradise
4. Dark transneptunian fantasma
5. Prelude to magnetic absolutions
6. Magnetic absolutions