Tussen de maalstroom aan blackmetalreleases die ons maandelijks te beurt valt, viel “Gift of the moon“, het debuut van het uit Oregon afkomstige Nocturnal Wanderer, positief op daar we hier prima second wave blackmetalcomposities te horen kregen waarbij in zo goed als elk nummer een heavymetalgitaarsolo geïnjecteerd werd.

Het zijn niet alleen deze traditionele metalinvloeden uit de jaren ’80 die Nocturnal Wanderer’s geluid kleuren, maar ook het uitstekende gevoel voor melodie en het sterk aanwezige basgitaargeluid dat de minimalistische composities van een extra paar ballen voorziet. De productie klinkt verbazingwekkend goed en veel beter dan je op het eerste gehoor zou vermoeden. Elk instrument krijgt een duidelijke ruimte zonder afbreuk te doen aan korreligheid en textuur want gepolijst zouden we de sound van “Gift of the moon” nu ook weer niet willen noemen.

De zes nummers klinken extatisch en stoer in plaats van somber en stug. Ik zou haast het woord strijdlustig in de mond durven nemen daar de muziek zowel het gevoel van een rustige zomernacht, zoals in het ballade-achtige middenstuk van “Sentient shadows“, als dat van een vuistgevecht uitstraalt. De gitaarriffs vertonen naast melodie ook heel wat dynamiek en ritmiek waarbij voortdurend tussen de agressie van black metal en aan heavy metal ontleende melodieuze harmonieën wordt geswitcht. “The amberdawn” wordt middels rustgevend clean gitaargetokkel ingeluid en ontpopt zich even voor halfweg tot een slome en stugge song die door een pompende basgitaar voortgestuwd wordt. De screamende strot die best overtuigend klinkt, maakt het plaatje compleet.

Niet elke song is van hetzelfde niveau, zo vinden we “By moonlight” nogal middelmatig klinken, maar het siert de solomuzikant achter Nocturnal Wanderer wel dat hij zijn eigen weg zoekt. Normaliter luistert hij niet bijster veel naar klassieke (heavy) metal waardoor het min of meer ongepland was dat deze invloeden hun weg in zijn blackmetalgeluid vonden. Daar de man ook niet van plan is telkenmale dezelfde plaat uit te brengen, kan het dus best goed zijn dat deze elementen op een volgende release achterwege blijven. Benieuwd wat we dan te horen zullen krijgen.

JOKKE: 78/100

Nocturnal Wanderer – Gift of the Moon (Nameless Grave Records/Altare Productions 2021)
1. Twilight befell
2. Darkness in rapture
3. Sentient shadows
4. By moonlight
5. Distant stars in distant skies
6. The amberdawn