De Bosnische Black Plague Circle kan in onze middens op heel wat bijval rekenen. Bands als Void Prayer, het machtige Arjen en Sulphuric Night weten elk op hun eigen manier de schoonheid van de duisternis te capteren. De creatieve eieren waarmee sommige leden uit deze scene rondlopen, blijven maar komen en worden via allerlei bands en projecten gelegd. Night’s Majesty is zo’n nieuw project waarin we ondermeer zanger .:Iblis:., gitarist/bassist .:Revenant H:., gitarist .:P:. en de Griekse drummer .:Black Priest of Impurity:. (o.a. Nefarious Spirit) aantreffen. “Ceremonial whispers” is een eerste wapenfeit en kan als statement tellen.

Daar waar sommige bands uit deze kliek zich in allerlei dissonante bochten wringen of het experiment opzoeken, kiest Night’s Majesty vanaf de helse opener “Hands of the ever-coming doom” resoluut voor een rechttoe-rechtaan aanpak waarin (op de afsluiter na) enkel plaats is voor traditioneel blackmetalgeweld waarbij helse tremolo’s in een song als het erg opzwepende “Ad nauseam” voor het nodige vuurwerk zorgen. .:Iblis:. laat hier tevens horen dat hij een begenadigd blackmetalvocalist is die niet alleen tot de betere krijsers behoort maar zijn stembanden tevens op een ritualistische manier weet in te zetten. Ook “A war of howling storms” en diens gillende leadgitaar is een klepper van formaat die de bandnaam alle eer aandoet want de majestueusheid die stormachtige nachten kunnen uitstralen, krijgt hier een pakkend eerbetoon, en daar hoeven voor de verandering eens geen toetsen aan te pas te komen. Wat een zwartgeblakerd festijn is me dat! “Will to power of a God” doet het qua aantal bpm wat gematigder maar dat wil niet zeggen dat we niet minder onder de indruk zijn van de ceremoniële zwarte kunsten die het viertal hier ten berde brengt. Het cleane hoongeschal dat zich tussen de Nietzscheaans gescreamde teksten manifesteert, ademt hier de nodige Urfaust-vibes uit. Na vier songs vol organisch geproduceerde demonische vocalen, furieus gitaarwerk en dynamisch drumspel krijgen we met “The transition” nog een duister, bezwerend en mystiek ambienttoetje met rituele percussie voorgeschoteld.

Ceremonial whispers” is een fantastische EP die de kwaliteit van de Bosnische blackmetalscene nogmaals met een dikke vette markeerstift onderstreept. Verplichte kost voor al wie het graag duister en duivels heeft. Oh ja, God is dood voor wie het nog niet moest weten.

JOKKE: 88/100

Night’s Majesty – Ceremonial whispers (Altare Productions 2021)
1. Hands of the ever-coming doom
2. Ad nauseam
3. A war of howling storms
4. Will to power of a God
5. The transition