Het Portugese Black Cilice is waarschijnlijk één van de meest doorslaggevende rauwe blackmetalbands van het laatste decennium, althans wat Europese bands betreft. Sinds 2009 bestookte het creatuur achter deze one-man band ons op regelmatige basis met muzikale exploten van zijn verdorven hersenspinsels. Het is vooral “Banished from time” uit 2017 die hier hoog aangeschreven staat als favoriete stofzuigerplaat, opvolger “Transfixion of spirits” kon de hooggespannen verwachtingen nadien niet volledig inlossen.

De Portugees is nu opnieuw uit zijn tombe gekropen om twee nieuwe nummers te presenteren op een gloednieuwe 7 inch EP. We horen Black Cilice hier op zijn hysterische en rauwe best. “Returning from dimensions below” heeft een depri sfeertje over zijn trage partijen hangen, maar weet ook vervaarlijk snel uit de hoek te komen. Doorheen het erg rauwe, krakende en grimmige aureool dat rond Black Cilice’s zwartmetaal hangt, priemen afwisselend triomfantelijke en melancholische uitwasemingen, maar je moet er echt erg doorheen proberen luisteren om er de schoonheid van te kunnen ontdekken. Vooral naar het einde van het machtige “Vigil of ruins” toe, hoor je dat de man echt wel een gevoel voor meeslepende melodie in de vingers heeft.

Ik heb Black Cilice één keer live aan het werk gezien en daar pakte de sound heel wat minder rauw uit dan op plaat, en dan werd het nog des te meer duidelijk hoeveel melodieuze pracht er onder de lo-fi productie verscholen zit. Fijne EP!

JOKKE: 80/100

Black Cilice – Tomb emanations (Iron Bonehead Productions 2021)
1. Returning from dimensions below
2. Vigil of ruins