Enkele weken geleden trakteerde Nattetale ons op een vierledige taperelease waardoor ons cassettedeck de laatste tijd overuren aan het maken is. De eerste titel die we van deze worp onder de aandacht brengen is “Skikkelser“, een EP die het eerder dit jaar op tape verschenen debuut “Liv, død og mellemvejen” van het Deense Krigstjørn opvolgt, een release die ons erg wist te bekoren.

‎Vier songs vol grandiose black metal voorzien van een eerlijke, droge en organische sound, die wederom in de Grotten Studios werd vastgelegd, is wat het trio ons voorschotelt. Het titelnummer trapt de tape nog enigszins gematigd op gang met een gortdroge vorm van black metal die van al het overtollig vet ontdaan is. De simpele maar aanstekelijke interactie tussen gitaar, bas en drum maakt het genieten van de soms langdurige instrumentale passages en de schurende krijszang maakt het zwartgeblakerd plaatje compleet. “Skiulersken” en “Sortflammet sol” zijn twee meer opruiende songs vol traditionele no-nonsense black waarbij melodie niet uit het oor verloren wordt en die qua stijl vrij dicht naar Finse black neigen. Het einde van “Slangecirkel” is heerlijk meeslepend en een tikkeltje psychedelisch.

De sporadisch ingezette keyboards en heldhaftige zang die we op het debuut hoorden, werden deze keer zo goed als volledig achterwege gelaten, wat de muziek deze keer minder episch maakt. Tevens is het geheel wat sneller te noemen. Geslaagde nieuwe release die liefhebbers van de new wave of Danish black metal ongetwijfeld zal kunnen bekoren.

JOKKE: 80/100

Krigstjørn – Skikkelser (Nattetale 2021)
1. Skikkelser
2. Skiulersken
3. Slangecirkel
4. Sortflammet sol