Ondanks releases van Mannveira, Forsmán, Níðstöng en Auðn was 2021 maar een mager jaar voor IJslandse black metal. Op de valreep van dit tweede annus horribilis ontdekken we in de vorm van Dauða echter nog een nieuwe speler uit het land van vuur en ijs. Of er gekende muzikanten achter de band schuilgaan moet ik schuldig blijven aangezien de line-up in een dikke fjordmist gehuld is. “Dauða eldfjall” (“Dode vulkaan”) is het eerste teken van leven dat uit de onvruchtbare IJslandse bodem naar boven schiet, hoewel die infertiliteit niet van toepassing is op de kleine maar sterke blackmetalscene die het afgelegen eiland het afgelopen decennium wist uit te spuwen.

Binnen de eigen scene weet Dauða op te vallen door de grote lokale jongens niet klakkeloos na te apen. Geen dissonante chaos à la Svartidauði, geen ongebreidelde opzwependheid à la Misþyrming of atmosferische black genre Auðn op deze EP. Neen, Dauða uit Reykjavík speelt een vorm van goed geproduceerde black metal waarin vooral veel knipogen naar Zweedse black te noteren vallen. De tremolo’s tieren welig en de meeslepende, warmbloedige melodieën bewegen zich als hete lavastromen ondersteund door blastende of rollende basdrums voort. Van de drums kan ik trouwens zelfs na herhaaldelijke luisterbeurten met koptelefoon nog steeds niet met zekerheid zeggen of ze synthetisch of organisch ingespeeld zijn. Absoluut geen stoorzender met andere woorden indien er geen drummer van vlees en bloed in de studio aanwezig was. De zanger heeft een aangenaam in het gehoor liggende raspende blackmetalstrot die je aan symfonische black metal zou kunnen toeschrijven en die voldoende variatie laat horen. Symfonische elementen zijn echter heel beperkt, op de streep toetsen na die samen met subtiele koorzang in “Act III” Dauða’s gevoel voor triomfantelijkheid en heroïek nog verder onderstrepen.

Dauða eldfjall” is een mooi eerste visitekaartje dat blackmetalliefhebbers van verschillende slag zou moeten kunnen aanspreken daar het zwartmetaal vrij toegankelijk klinkt voor ongetrainde oren. Op basis van deze EP moet Dauða dan ook getwijfeld in staat kunnen zijn een platendeal binnen te halen. Wie o wie gaat met de eer lopen?

JOKKE: 81/100

Dauða – Dauða eldfjall (Eigen beheer 2021)
1. Act I
2. Act II
3. Act III
4. Act IV
5. Act V