De blackmetalscene in Chili en Ecuador en meerbepaald de tientallen bands die tot de ‘Pure Raw Underground Black Metal Plague Circle’ behoren, weten beide Zuid-Amerikaanse landen de laatste tijd op de internationale blackmetalmap te plaatsen. Zo genoten we de afgelopen maanden van prima releases van ondermeer Wampyric Rites en Ründgard en we kunnen voorts al verklappen dat de op til zijnde nieuwe langspeler van Gryftigæn erg de moeite is.

Onderwerp van deze recensie betreft echter Winterstorm, een band waarin we de Ecuadoriaan Wampyric Strigoi (o.a. Wampyric Rites), zijn landgenoot Bifrous Nocturno en de Chileen Lord Valtgryftåke (ondermeer actief met Ründgard en Gryftigæn) aantreffen. Na twee demo’s en een vierdelige split is er nu een eerste full-length die lokaal via Mahamvantara Arts Records als tape verscheen en overzees door Signal Rex, net als bij Ründgard, op vinyl en CD zal uitgebracht worden.

De bandnaam is al even origineel als het type zwartmetaal dat we vijf nummers lang (het intro en outro zijn dungeonsynthnummers) over ons heen uitgestort krijgen, maar dat zijn we reeds gewend van de leden van dit clubje. Geen afgelikte producties en geen moderne elementen die hun opwachting maken in deze black metal van de traditionele soort die erg doet denken aan de demo’s van een Isvind (ik zie ook wel iets van het sierlijke van diens logo in het Winterstorm logo) of aan Franse bands als Bekhira, Winter Funeral en het oude Osculum Infame-werk.

Er hangt een triestig aura overheen Winterstorm’s ijskoude, rauwe muziek maar dat wil nu niet zeggen dat jullie de gitaren niet moeten stemmen hé jongens want de melodieën in “The frozen winds of winter” en “A distant horizon” klinken op het valse af. Of zijn het toch met opzet atonaal gespeelde schuifriffs? “Vinterstormener” klinkt snijdend, winderig, rammelend en bijwijlen jengelend, daar kan de remaster niets aan veranderen. Voer voor de puristen onder ons die in de jaren ’90 zijn blijven hangen.

JOKKE: 70/100

Winterstorm – Vinterstormener (Signal Rex/Mahamvantara Arts Records 2021)
1. Intro
2. Into the deep darkness
3. Through the astral mist
4. The storm & the night
5. The frozen winds of winter
6. A distant horizon
7. Outro