Naar de wekelijkse radio-uitzending van De Pankraker luisteren, werpt regelmatig zijn vruchten af want we ontdekken meer dan eens ware underground pareltjes in deze playlists vol gore vuiligheid en gekraak in de pan. Zo stootten we overlaatst ondermeer op twee Deense blackmetalbands die ons ongekend waren: Grabestok en dit Naarkas, wat een zijproject is van Danni Storm (Ond Tro) en Olle Bergholz (Slægt).

Op “Slangen” – deze konden we uiteraard niet links laten liggen – presenteert het duo ons vier nummers en twaalf minuten lang een vorm van vuile black metal die met de nodige punkinvloeden doorspekt is. Het zal je niet verbazen dat het kort maar krachtige “Farverne” met de nodige feedback en een killer openingsriff uit de startblokken schiet en dat het geheel van een eerlijke analoge sound voorzien is. Voor je het weet is het nummer voorbij en start de pompende baslijn van “Frossen jord“, een wat meer melodieuze compositie die slepend van aard is maar stelselmatig qua tempo opgeschaald wordt. Het met een spoken word sample ingeluide “Skriger mod himlen” neigt aanvankelijk heel hard naar pure, onvervalste en onversneden black metal, maar gooit het daarna over een meer opzwepende boeg wanneer de punkinvloeden de overhand nemen in het gitaar- en drumspel. Met vier minuten speeltijd is het afsluitende titelnummer veruit de langste compositie op deze EP. Het is daarenboven ook de meest chaotische en verdorven track die er te horen valt. Onverwachts valt de razernij stil om middels serene pianoklanken uit te doven.

Naarkas is het zoveelste bewijs dat de Deens blackmetalscene springlevend is en zijn schade van de voorbije decennia probeert in te halen.

JOKKE: 80/100

Naarkas – Slangen (Strange Aeons Records 2021)
1. Farverne
2. Frossen jord
3. Skriger mod himlen
4. Slangen