Om hun derde release extra slagkracht bij te zetten besloten zowel Zwarte Dood als Ish Kerioth, twee meer recente aanwinsten van onze vaderlandse blackmetalscene, hun krachten te bundelen voor een goudkleurige split-tape die gelimiteerd tot 50 stuks via Haunted By Ill Angels wordt uitgebracht. We had tien jaar geleden ooit gedacht dat tapes terug hun intrede zouden maken?

Zwarte Dood bijt de spits af. Wie “Van Kaïn’s zaad” en “Voor zijn glorie” ooit gehoord heeft, weet dat deze one-man band – alhoewel bandbrein ZD door D en CV wordt bijgestaan – niet voor tere zieltjes is weggelegd. De black metal van Zwarte Dood houdt zich immers ver weg van afgelijnde songstructuren en de moderne standaarden en normen en zoekt eerder wansmakelijke, verdorven en onheilspellende oorden op. Geen gemakkelijk te verteren en alzo zwaar op de maag liggend spul dus, zeker daar “Doodse stilte” een bijna tien minuten durend macaber werkstukje geworden is. Het rauwe en punky karakter van het Ildjarn-worship vanop beide demo’s is deze keer minder voor de hand liggend, maar dat maakt nog niet dat deze brok zwartgalligheid niet kraakt en piept, alhoewel de sound minder lofi is vergeleken het voorgaande werk. “Doodse stilte” en diens pure, ongefilterde misantropie neigt nu eerder naar het perverse en geschifte universum van het legendarische Abruptum, een referentie die op een oud nummer als “Ik roep de duisternis aan me te omarmen” ook al te horen was. Het tempo ligt met andere woorden een heel stuk lager, ook al schieten de heren ongemeen snel uit de startblokken, en er is wat meer ruimte voor melodie, zij het van het verwrongen soort. ZD kermt en schreeuwt de ziel en demonen uit zijn lijf, proclameert rituele gebeden en gooit een wel geplaatste “Ugh” in de strijd. Een onbehagelijk gevoel bekruipt ons tien minuten lang, zelfs tijdens de uitluidende dungeonsynths die plots opduiken en Zwarte Dood hier een kosmische toets meegeven. Ontegensprekelijk ons meest favoriete werk van Zwarte Dood, maar nog steeds niet voor de massa weggelegd.

Ish Kerioth, de band met leden van ondermeer Kosmokrator en Lugubrum in de gelederen, haalde het op basis van diens twee uitstekende voorgaande releases (“One of the twelve” en “Under unclean wings“) tot in “Addergebroed: 2011-2021 and beyond“, om maar te zeggen dat we het zwartmetaal van deze band zeer te pruimen vinden. Tevens is wat dit trio brengt ook beter te behappen dan wat Zwarte Dood brengt. Het opruiende karakter dat de black metal van Ish Kerioth zo kenmerkt, is in de openingsseconden van “Expedi crucem” nog wel aanwezig, maar al snel duikt het tempo de dieperik in waarbij de vocalen veeleer naar sepulchrale death metal neigen, ook al kan drummer SNVN de nood niet onderdrukken toch nog een korte blastpassage te injecteren. Een ietwat nieuw geluid dat ons zeker kan bekoren. Het uptempo “Silent on the cross” sluit veel meer aan bij het geluid dat we van de Oost-Vlaamse band kennen: onrust stokende black met opzwepende (samen)zang, heel wat dynamiek en zelfs een korte solo van de basgitaar. De productie is met een goede verhouding tussen transparantie, kracht en korreligheid tevens erg geslaagd te noemen en ligt veel gemakkelijker in het gehoor dan wat Zwarte Dood ten berde brengt. Twee erg geslaagde songs die ons terug transporteren naar het Bijbelse Jeruzalem alwaar Christus zijn laatste uren geslagen zijn.

Erg sterke release van deze twee Oost-Vlaamse blackmetaldienaren die er beide een andere aanpak op na houden en hierbij tevens een ander spectrum van het zwartgeblakerde genre laten horen. De kans dat we Zwarte Dood’s magie ooit op een podium mogen aanschouwen lijkt me nihil, maar de heren van Ish Kerioth zouden dringend eens hun livedebuut moeten maken! Corona of niet, nah!

JOKKE: 84/100 (Zwarte Dood: 80/100; Ish Kerioth: 88/100)

Zwarte Dood/Ish Kerioth – Doodse stilte/Silent on the cross (Haunted By Ill Agels 2021)
1. Zwarte Dood – Doodse stilte
2. Ish Kerioth – Expedi crucem
3. Ish Kerioth: Silent on the cross