Ondanks het feit dat Primordial Serpent nog geen twee volwaardige levensjaren op de teller heeft, pende Geoff Coran al vier volwaardige langspelers en menig split/single bijeen. Drie van die full-lengths verschenen dankzij de COVID-pandemie die het sociale leven deed stilvallen zelfs in 2021 (respectievelijk “Ancient myths and legends“, “The winter warrior” en “Under the sign of the bloodmoon“). Als kers op een uitermate productief jaar brengt de eenzame Canadees, woonachtig te Winnipeg, Manitoba, nog de “Hail the serpent” EP uit. Door alleen te werken kan je natuurlijk de focus 100% op de muziek en het creatieve proces leggen want je verspilt geen tijd aan oeverloze discussies met andere bandleden, maar anderzijds is waakzaamheid toch nodig zodat kwaliteit over kwantiteit blijft prevaleren.

Dat evenwicht lijkt bij Primordial Serpent, vernoemd naar wezens uit het “Dark souls” videogame, zeker goed te zitten want er staan een paar klassenummers op deze 21 minuten durende EP. Er zijn de uptempo snedige old-school songs zoals de no nonsense binnenkomer “Dark lord cometh” met zijn felle in vitriool gedrenkte tremolo’s en het ijzige “Warriors of frostbitten plains” die traditionele blackmetalfans zullen doen watertanden, tenminste diegenen die verlekkerd zijn op de stijl die Gorgoroth op diens eerste platen bracht. Maar Primordial Serpent is verre van een one-trick pony want tussen deze twee ijskoude furies prijkt het bijzonder epische mid-tempo “Hail the serpent‘, inclusief aanstekelijk meebrulkoor en gitaarsolo. Ook “Traversing dark treacherous paths” laat het tempo zakken voor een lekkere pot headbangblack inclusief melodieus gitaarlead. Voor afsluiter “Nocturnal benediction” mag de voet opnieuw op het gaspedaal hoewel het nummer al snel naar mid-tempo oorden afglijdt. De screams zijn bovengemiddeld goed en klinken lekker rasperig en sappig. De drums zijn duidelijk van de geprogrammeerde soort, maar vormen absoluut geen stoorzender op deze absoluut geslaagde EP die het voornamelijk van de vele eenvoudige maar sterke gitaarriffs moet hebben. De DIY-productie overstijgt die van de vele lofi bands die we dezer dagen tegenkomen en laat ook ruimte voor de basgitaar.

De gothic-invloeden van “Under the sign of the bloodmoon” blijven deze keer achterwege, aangezien die plaat geïnspireerd werd door het gotische videogame “Bloodborne“. Doordat sommige riffs op dat album tevens een heuse old-school speedmetalvibe bevatten en er naast de hoge screams simultaan ook diepere krijszang ingezet werd, moest ik hier regelmatig de link leggen met Diabolical Masquerade. Op “Hail the serpent” treffen we echter geen keyboards aan en horen we een straightforward geluid ontdaan van alle ballast (op een sporadisch zangkoor en enkele solo’s na) dat eerder aansluiting vindt bij “The winter warrior” en “Ancient myths and legends“.

Benieuwd of Geoff Coran dit moordende werkschema ook volgend jaar zal aanhouden, want naast Primordial Serpent houdt de man er ook nog dronemetalband Dojo Kobra en het dungeonsynthproject Kalameet op na. “Hail the serpent” is in elk geval erg degelijk spul voor traditionele blackmetalliefhebbers van de oude Noorse school (Gorgoroth wanneer er gas gegeven wordt en Immortal als er meer episch gemusiceerd wordt) of Finse bands zoals Sargeist of Satanic Warmaster die het verdient om in een cliché groezelig framework ingekaderd te worden. Zijn beste werk tot op heden. Hier moet toch wel een labelbaas voor te vinden zijn?

JOKKE: 82/100

Primordial Serpent – Hail the serpent (Eigen beheer 2021)
1. Dark lord cometh
2. Hail the serpent
3. Warriors of frostbitten plains
4. Traversing dark treacherous paths
5. Nocturnal benediction