Op de valreep van 2021 besloot New Era Productions nog een nieuwe worp met releases van Udegste, Erscheining, Circle Of Ouroborus en Bradung te doen. We stellen de eindejaarslijst dus nog maar even uit, want het zou zo maar eens kunnen dat hier nog een pareltje tussenzit dat zijn rechtmatige plaats wilt opeisen. Udegste bijvoorbeeld met diens eerste demo “Drauga“. Daar we beide bandleden kennen van Gärgäntuah waarvan in 2021 de knappe langspeler “Urmystyk” verscheen, zijn onze voelsprieten instant geprikkeld.

Twee volwaardige songs en een op piano uitgevoerde outro met diepe verhalende stem prijken er op deze demotape waarvan de besneeuwde pijnboombossen op de cover al verraden dat dit geen soundtrack is om – met een frisse cocktail in de hand – vanop je opblaaskrokodil in het midden van het zwembad door je oortjes te laten galmen. Dit is black metal die de jaren ’90 eert – zoals 99,9% van de bands beweert te doen – maar Unknown en zanger Forgotten maken dit statement absoluut waar.

Hoewel het tempo wel al eens wordt opgedreven, is dit zwartmetaal vooral toch eerder mid-tempo en van dromerige aard te noemen, daar zorgen de vele, goed in het gehoor liggende harmonieuze melodieën en kristalheldere toetsenpartijen op de achtergrond voor. Net als bij Gärgäntuah ademen de songs ook een heidense atmosfeer uit wat ondermeer door de (heldere) gezangen bewerkstelligd wordt die voor de nodige variatie zorgen en samen met de screams en wat diepere krijsstem een groot verhalend karakter aan de muziek geven. Enig puntje van kritiek is de sound van de snaredrum die nogal ‘plastiekerig’ en mak klinkt, graag wat meer punch de volgende keer.

Udegste is het zoveelste bewijs dat er nog steeds ruimte voor vers bloed in de Nederlandse blackmetalscene is. Daar “Drauga” als promotape bestempeld wordt, vermoed ik dat er in 2022 nog wel meer muziek van dit duo zal verschijnen. We zijn benieuwd!

JOKKE: 85/100

Udegste – Drauga (New Era Productions 2021)
1. Drauga
2. Kwade dampen
3. Nachtfal