De “Dödenlicht” demo van het Nederlandse Gärgäntuh viel hier in zulke goede aarde dat we de band zo goed als bovenaan onze lijst van “veelbelovende bands om in ’t oor te houden” plaatsten. Gelukkig laat het duo Unknown en Forgotten, twee heren die trouwens al sinds het prille begin van de jaren ’90 in de Nederlandse blackmetalscene actief zijn, ons niet te lang op onze honger zitten en verschijnt er dus vrij snel na de demo een eerste langspeler die “Urmystik” als intrigerende titel meekreeg.

De songtitels lijken in een soort van Oergermaans geschreven te zijn. Naar wat ik ervan kan ontcijferen handelt een nummer als “Nerþuz” over de gelijknamige Germaanse moeder- en vruchtbaarheidsgodin. “Nodfyr” verwijst dan weer naar een oud Germaans en heidens gebruik dat in tijden van nood werd aangewend om het ongeluk te keren. Hierbij werd al het bestaande vuur in huis gedoofd en werd er een nieuw vuur aangestoken. Dit noemde men dan het noodvuur.

De bittere kou en de (gr)ijzige grimmigheid van Koning Winter zoals die op de albumcover te zien zijn, horen we duidelijk terug in de puristische zwartmetalen klanken van het duo. Een old-school mentaliteit en sound draagt Gärgäntuäh hoog in het vaandel, net als een terugkeer naar de kern van het genre. Toch is er meer gaande dan loep(on)zuivere blackmetalessentie want een heidense insteek is duidelijk voel- en hoorbaar ondermeer door de veelvuldig gesproken en verhalende stukken, de heldere gezangen en subtiel ingezette toetsen en folkloristische instrumenten zoals bijvoorbeeld in “Nodfyr“. Een heidense oerband als Arckanum komt soms vanachter de bomen piepen, maar ook liefhebbers van een band als Vaal zullen zich hier geen pestbuil aan vallen. Gek genoeg is de productie van “Urmystik” wat ruwer en minder krachtig dan die van de demo die me net wat beter in het gehoor lag.

Hoewel “Urmystik” een erg degelijke plaat geworden is, worden de hooggespannen verwachtingen naar aanleiding van de demo toch niet helemaal ingelost aangezien een kraker als “Dwylljocht” deze keer ontbreekt. Ook hebben de zeven nummers wat meer tijd nodig om hun duistere geheimen prijs te geven, maar dat is natuurlijk niet erg als je open staat voor groeiplaten. “Urmystik” is momenteel reeds als CD (met exclusief inbegrip van de demonummers) verkrijgbaar via New Era Productions. Op de vinyl- en tapeversies is het nog even wachten. Kan deze nog lekker verder groeien ten huize Jokkemans.

JOKKE: 82/100

Gärgäntuäh – Urmystik (New Era Productions 2021)
1. Skrattansfior
2. Iik
3. Nodfyr
4. Trolldskjoering
5. Hargu af Daudr
6. Nerþuz
7. De niugen daur til haljo