Hoewel doorwinterde azijnpissers en andere onverlaten ongetwijfeld het tegendeel zullen beweren, is het voor ons al een lange tijd duidelijk dat er iets heel erg lijkt te leven in de blackmetalscene van onze Noorderburen. Nederland zette zichzelf ook anno 2021 weer onherroepelijk op de kaart met indrukwekkende composities van pakweg Grey Aura, Helleruin, Iskandr, Funeral Winds enzovoort, enzoverder. Het mag voor zich spreken dat de lijst met bands uit het land van kaas, windmolens en eindeloze polders ondertussen behoorlijk imposant is, en daar voegen we bij deze zonder meer Deathless Void aan toe.

Het driekoppig monster graait met deze selftitled debuut-EP meteen en zonder enige genade naar de immer kansloze halsslagader, om de daaropvolgende bloedfontein met een zelfvoldane grimas op diens gelaat te voelen neerdalen. Wat je hier gepresenteerd krijgt zijn één vorte en van de juiste hoeveelheid noise doordrongen intro track, gevolgd door twee bijzonder bittere, bijtende en meeslepende blackmetalnummers op een queeste om zich rechtstreeks in je schedel te boren via eender welke beschikbare opening – om dan vervolgens langer dan je zou wensen te blijven hangen. Iron Bonehead blijkt er een gelijkaardige mening op na te houden, want de band mag zijn eerste muzikale communieoffer meteen tussen de groten op bovenstaand label uitbrengen. En laat het gezegd zijn: met rede. De nummers doen met momenten aan de volhardende agressie van het uit Birmingham afkomstige en al lang zijn snedigheid verloren zijnde Anaal Nathrakh, maar dan doorspekt van een ritueel nihilisme dat bij de basis veel meer oprecht en urgent overkomt. Verder lijkt het trio vooral heel erg z’n eigen nare goesting te doen. 

Naar de herkomst van de bandleden hebben we vooralsnog het raden, maar met deze blaren en zweren veroorzakende vitriool belandden ze alvast moeiteloos in onze vaste rotatie. 

JULES: 82/100

Deathless Void – Deathless void (Iron Bonehead Productions 2022)
1. Ignis fatuus
2. The shattered realms of man become the abyss
3. Crossing the threshold