Portugese black metal mag je ons steeds op een bordje vergezeld van een goed glas porto voorschotelen. Onirik, Black Cilice, Candelabrum, Monte Penumbra, … het zijn maar enkele namen van bands uit het westen van het Iberisch Schiereiland die ons weten te bekoren. Ook Consummatio, een (naar vermoeden) one-man band, kan aan dit rijtje toegevoegd worden want wat te horen krijgen op “Desaevio” (Latijn voor ‘woedend’) gaat er als een zoete pastel de nata in.

Conceptueel gezien draait het bij Consummatio om de transformatie van het individu naar een hoger bestaans- ​​en bewustzijnsniveau door de dood van het ego – de heilige graal voor de psychonauten onder ons – en de omhelzing van verandering en bevrijding. Deze processen resulteren in transformatie en verlichting – het opgeven van egoïstisch of materieel verlangen, het accepteren van wat onvermijdelijk is, weerstand tegen verandering – wat gepaard gaat met emotionele pijn en woede. De titels van de vijf nummers die “Desaevio” telt, verwijzen naar zowel emotionele toestanden als stadia en processen die betrokken zijn bij het oplossen van het individu en het samengaan en versmelten met het universum.

Het blackmetalgeluid dat Consummatio een kleine veertig minuten lang op ons afvuurt, houdt het midden tussen lofi en atmosferisch zwartmetaal waarbij de achtergrond volgestouwd zit met tremologolven, die door daverende en organisch klinkende drums voortgestuwd worden en waarover raspende vocalen zich in het Portugees doorheen de aangehaalde emotionele processen werken. Af en toe slaat de krijszang al eens over naar een kortstondige passage met heldere vocalen en in het afsluitende, meer dan twaalf minuten durende “Finalidade” komt de befaamde Noor Luctus (Darvaza, Beyond Man, …) mee de longen uit zijn lijf screamen. Hij doet dat met een ander stemgeluid dan we doorgaans van de man gewend zijn; als ik het niet op de lyric sheet gelezen had, was het mij dan ook compleet ontgaan.

De muziek straalt heel wat melancholische tonen uit, bezit, naar analogie met het artwork, een bar en onherbergzaam karakter en heeft een sombere en depressief klinkende sound meegekregen. Op het eerste gehoor liggen alle songs vrij hard in het verlengde van elkaar wat maakt dat je de boel ettelijke keren aandachtig moet beluisteren en ondergaan om de subtiliteiten in de gitaarriffs en de andere onderliggende melodieën waar te nemen. Koptelefoon op en de ogen sluiten is de beste manier om je door deze hypnotiserende trip mee te laten sleuren. Geef het wat tijd en dan is “Desaevio” een prima eerste kennismaking met dit Consummatio, fysiek te scoren op tape via Death Prayer Records en op vinyl via Black Gangrene Productions.

JOKKE: 80/100

Consummatio – Desaevio (Death Prayer Records/Black Gangrene Productions 2022)
1. Tormenta
2. Transformação
3. Saudade
4. Diludio
5. Finalidade