Oekraïense bands kunnen de dag van vandaag wel een duwtje in de rug gebruiken, van daar dat we jullie vandaag Felvum presenteren, een band die pas dit jaar het levenslicht zag en dus al het grootste deel van zijn nog jonge levensloop gebukt gaat onder oorlogstaferelen die zich in het thuisland afspelen. Felvum opereert als trio bestaande uit Wanja Mamykin van Mrtva Vod die de ritmesectie en productie volledig op zich nam, gitarist/songschrijver Crying Orc van het fel bejubelde/verachtte Këkht Aräkh en de nobele onbekende zanger Felnone. “Fullmoon mysticism” is de debuut EP die vooralsnog op tape te scoren is. Het lijkt wel alsof alle titels voor blackmetalalbums op zijn en we terug van vooraf aan beginnen.

Ook muzikaal keren de heren zonder blikken of blozen terug naar de begindagen van het blackmetalgenre, de tweede golf wel te verstaan, want “Fullmoon mysticism” baadt een klein kwartier lang in Darkthrone worship (meer specifiek “Transilvanian hunger“) aangevuld met wat echo’s van Immortal’s tweede, hoewel de titel eerder op diens debuut lijkt te hinten. De sound is iets minder rauw vergeleken met Darkthrone’s meest regressieve plaat en de hypnotiserende riffs zijn iets minder smerig ten voordele van wat extra melodie. Er waart zelfs een kleine portie romantiek in de melodieuze gitaarlijnen van een song als “Blooming” rond, maar een heel pak minder vergeleken met de gotische romance van Këkht Aräkh. Het tempo van de vier nummers is grotendeels up-tempo zoals de op een trance opwekkende repetitiviteit gestoelde opener “Forest unknown” die instant vertrouwd in de oren klinkt (doordat de invloeden er misschien net iets te vingerdik opliggen). De twee navolgende songs laten slechts kleine variaties op dit thema horen, hoewel het titelnummer ook een rockgeïnfuseerde mid-tempo passage herbergt, maar gaan erin als zoete koek. Enkel het afsluitende “Spell of purity” laat die repetitieve snelheden achterwege en is een heus pak slepender dankzij diens prima gitaarriff die schittert in al zijn eenvoud. Zanger Felnone beschikt over een serieus knarsende krijs die knettert alsof zijn tanden van ijsblokjes vervaardigd zijn en maakt het ijskoude plaatje verder af.

De combinatie van rauwheid met kilheid en een vleugje tragische romantiek maakt dit materiaal erg te smaken, hoewel – zoals reeds aangegeven – er absoluut niets nieuws te horen valt. “Fullmoon mysticism” luistert echter verdomd goed weg en haalt het beste van de traditie van het blackmetalgenre naar boven.

JOKKE/ 79/100

Felvum – Fullmoon mysticism (Plastic Spells/Out Of Season 2022)
1. Forest unknown
2. Blooming
3. Fullmoon mysticism
4. Spell of purity