Uit de assen van het eigenzinnige/koppige Witch Trail herrees dit Ordigort dat een eerste demo loslaat via Into Endless Chaos Records en Babylon Doom Cult Records. Wie Witch Trail kent, weet dat dit trio geen rechtlijnige of voorspelbare muziek uit zijn hoge hoed toverde maar steevast voor een kruisbestuiving tussen genres ging. Lees de review van Witch Trail’s zwanenzang “The sun has left the hill” er maar eens op na. Ook humor was deze van de geijkte paden afwijkende bende niet vreemd. Bij dit gloednieuwe Ordigort is dat niet anders of wat dacht je van hun slagzin “Niet van onder / niet van boven”? Ordigort gooit eveneens verschillende genres in de blender met een lekkere cocktail als resultaat, maar die is wel een tikkeltje minder experimenteel vergeleken met Witch Trail.

De hese scream van gitarist Jeffrey Andréka plaatst Ordigort in het blackmetalhoekje, maar er is meer aan de hand dan dat natuurlijk. Soms slaan zijn stembanden bijvoorbeeld al eens door om er een halve met-de-ballen-tussen-het-portier-van-de-Porsche-falsetto-schreeuw uit te persen. Wat van Ordigort een sterke nieuwkomer maakt is dat elk nummer wel een bèreriff bevat die blijft hangen, met die van het opzwepende “No tomorrow” als prijsbeest. Goeie riffs, daar staat of valt gitaarmuziek nu eenmaal mee, nietwaar? En of die riff nu het labeltje black metal (“Kontrole“), garagerock, malthusiaanse rock ’n roll, protopunk (“No tomorrow“) of thrash/heavy metal (“Sadist” met zijn heerlijke meebrulrefrein en solo’s, een ode aan de Britse NWOBHM-band Centurion) opgespeld krijgt, maakt geen moer uit. Alles kan bij Ordigort en aan hokjesdenken hebben ze hoogstwaarschijnlijk het schijt. Extra punten trouwens voor de kerkbellen die het geweldige “Grimas” van extra cachet voorzien en de lelijken duvel wiens tronie op de democover prijkt.

Ook live staat dit trio absoluut zijn mannetje als ik de lovende recensies van hun passage op het almachtige Roadburn mag geloven, nota bene het tweede concert ooit van Ordigort. Hopelijk dus snel terug op Vlaamse en Nederlandse podia te aanschouwen.

JOKKE: 85/100

Ordigort – Demo (Into Endless Chaos Records/Babylon Doom Cult Records 2022)
1. Pekzwarte entropie
2. No tomorrow
3. Kontrole
4. Sadist
5. Grimas