No niches, no capes, no fun: This is ESCHATOLOGY. The past and present are on fire, and those flames are coming for you.” Ietwat grappig statement ivm die capes voor een band met een Mgła-livemuzikant in de gelederen. Soit! Eschatology is een kersverse band met grensoverschrijdende line-up waarin we Craft’s Joakim Karlsson en Björn Larsson van o.a. Mordbrand en God Macabre op zowel bas als gitaar aantreffen, aangevuld door Michał Stępień aka The Fall (o.a. Medico Peste, Over the Voids en Mgła) op zang en drums. Deze Pools-Zweedse alliantie laat via Shadow Records een eerste self-titled EP op de mensheid los. En we zullen het geweten hebben!

Franjes vallen er amper te noteren in deze agressieve, rauwe en intense pot black metal of het moet een occasioneel stukje heldere ritualistische zang of subtiele streep keys zijn die opener “Cataclysm I” en “Cataclysm III” opleuken. De plaat kreeg een heerlijke en eerlijke, organische en diep gestemde maar toch ietwat schelle sound mee die het vel als een scalpel van je botten schraapt. Als we naar de andere bands van de leden kijken, moeten we vaststellen dat Craft degene is die we het meest horen doorschemeren in Eschatology’s sound, maar dan enkel op die momenten waarin de heren voor een meer groovende rock ’n roll vibe kiezen te midden van de soms niet aflatende stroom aan blastbeats en venijnige tremoloriffs die we in de drie “Cataclysm“-songs voor de kiezen krijgen. Afsluiter “The wound” vormt hierbij een uitzondering daar dit beestige mid-tempo beukende nummer met enige verbeelding integraal op een Craft-plaat zoals “Fuck the universe” had kunnen staan. Subliem gitaarwerk ook trouwens!

De eerste drie composities zijn zoals reeds aangehaald veel intenser en laten vooral in de opener een duidelijke invloed van ultrasnelle Zweedse blackmetalbands horen, maar Eschatology valt niet in de val van eenzijdig ramwerk door voldoende dynamiek en hooks in de songs in te bouwen. Zo voel je tijdens de groovende opbouw van “Cataclysm III” gewoon dat de hel op een bepaald moment gaat losbarsten. The Fall’s screamende strot echoot zich lekker diep en vuil een weg doorheen de zwartgeblakerde muziek van het trio die op momenten dat er voor een dubbelebasdrumgroove gegaan wordt ook een doodmetalen randje meekrijgt. Het grofkorrelige gitaargeluid refereert trouwens ook sterk aan dat van Craft en de typerende Zweedse deathmetalsound.

Laatste oordeel: fantastische eerste worp van Eschatology en voer voor fans van vlijmscherpe op Zweedse leest geschoeide black zoals een Ultra Silvam!

JOKKE: 85/100

Eschatology – Eschatology (Shadow Records/Regain Records 2022)
1. Cataclysm I
2. Cataclysm II
3. Cataclysm III
4. The wound