Eén van de meest recente fel begeerde en door menig rauwe blackmetalfanaat bloeddorstig op gejaagde trofeeën is “Night of the blood“, de eerste langspeler van Fellwinter. De twee demo’s en twee splits (één met Witchsword en één met Viduus) die in 2021 verschenen, scherpten de verwachtingen aan en deden de liefhebbers koortsachtig op de refresh button duwen zodra de sterk gelimiteerde vinylversie online ging. Sold out in the blink of an eye…of wat had u gedacht?

Ik weet niet vanonder welke steen het duo Mercenary (drums en basgitaar) en Taurus (zang, gitaar en toetsen) plots komt gekropen, want de uit New York afkomstige heren traden vorig jaar plots aan met Fellwinter (voor de volledigheid geven we mee dat Fellwinter Taurus’ soloproject is waarbij Mercenary als sessielid betrokken is), waarmee de hierboven vermelde vier releases werden uitgebracht, maar ook van hun andere band Gauntlet Ring verschenen sinds 2020 maar liefst zes demo’s. Een eerste full-length zag vorig jaar het levenslicht en in mei jongstleden was de tweede langspeler “Tyrannical bloodlust” ook een feit. Daarnaast houdt Taurus er ook nog Arbor op na, die sinds 2021 eveneens drie demo’s achter liet voor het nageslacht. Bezige bazekes dus!

Het minimalistische zwart-wit design dat op de cover van “Night of the blood” prijkt is vrij veelzeggend wat betreft de stijlkenmerken van het soort zwartmetaal dat we hier een kleine veertig minuten gepresenteerd krijgen. Nadat het intro met zijn treurige akoestische gitaarmelodieën en samples van machinegeweergevechten erop zit, wordt een koude, ijzige atmosfeer gecombineerd met snelheid en agressie die in een strak jaren ’90 keurslijf gepropt zijn. Doorheen de tracklist zorgen kleine akoestische stukjes of samples met donderende, bliksemende en gierende natuurfenomenen voor korte adempauzes. Dat is ook nodig want de meeste nummers zijn rechttoe rechtaan en eerder minimalistisch van stijl en vorm te noemen. Felle tremologitaren domineren en gaan de strijd aan met overwegend snel drumspel, terwijl ijzige in galm gehulde screams de teksten in een declamatorische stijl uitkrijsen. De productie is rauw en gortdroog maar niet lofi, vrij gestroomlijnd en rammelt minder als we vergelijken met de tweede langspeler van Gauntlet Ring.

Energie en passie zijn er in overvloed, maar doordat bijna alle nummers op hetzelfde striemende tempo gespeeld worden en weinig verschil in stijl en grimmige atmosfeer laten horen, biedt “Night of the blood” weinig variatie, althans op de eerste helft van de plaat want nadien sluipt er iets meer afwisseling in de songs. Zo laat “Nacht des Blutes” halfweg een andere toonsoort horen en diens non-stop stampende noise-gitaartextuur contrasteert met het nadrukkelijke drumwerk. “Azure moon” is eerder mid-tempo met een meer ontspannen, rock’n’roll headbangend ritme en valt op tussen de andere meer gelijkaardige composities. Ook de songwriting is hier prominenter aanwezig en met een gevarieerder tempo verandert tevens de emotie van Fellwinter´s muziek. Het laatste nummer “Astral blood” is dan weer wat technischer van aard.

Ondanks de weinige variatie die op dit debuut te horen is, maken de energie en het (jeugdige?) enthousiasme veel goed. Elke song komt cut the crap-gewijs meteen ter zake en stopt eenmaal de haatvolle boodschap is gebracht, ook al betekent dit dat sommige composities heel abrupt of op een snijdende gitaartoon eindigen. Grimmig en compromisloos blackmetalplaatje voor liefhebbers van oude Gorgoroth en Darkthrone. What else?

JOKKE: 80/100

Fellwinter – Night of the blood (Blood and Crescent Productions 2022)
1. Black eternity
2. Fate upon the seers
3. Blood and silver
4. Nacht des Blutes
5. Astral razor
6. Warriors of the night
7. Azure moon
8. Astral blood