Of Niels Riethorst, visionair en uitvoerder achter Beenkerver, zijn benen onthaart weet ik niet, maar ontaard lijkt de man wel te zijn, afgaand op de Nederlandstalige teksten en songtitels van zijn debuut (“Sterven is het hoogste doel in het leven / Sterven is het nobelste streven” dixit “Gebroken” of “Aards bestaan, thans vergaan / Een leven dat ik in ruïnes achterlaat” horen we in “Door donkere wolken, mijn vaandel“). Muziek maken geldt voor hem dan ook als een soort van therapie om om te gaan met de mentale gezondheidsdemonen die hem al lange tijd plagen.

Aandachtige lezers van dit portaal zullen zijn naam misschien nog herinneren van ons gesprek met Plaagdrager wiens debuut “Rampspoed & verdriet” we vorig jaar heel goed te pruimen vonden. Naast folk/doommetalband Stormbreker houdt Niels er middels Beenkerver nog een orkestje op na, één waarbij hij zelf alle scalpels in de hand heeft. Het debuut “Ontaard” dat in juni en juli jongstleden geschreven en opgenomen werd, zag initieel enkel digitaal het licht, maar het Duitse Vendetta Records was er als de kippen bij om Beenkerver in te lijven. Op de fysieke uitgaves zal het echter nog wel even wachten zijn…lange productie lead times weet je wel.

Wie Plaagdrager’s debuut hoorde, zal zich geen hoedje schrikken als ook “Gebroken” met een knallende, schedelsplijtende en moderne sound uit de boxen schalt en na een wel heel kort en liefelijk intro ongemeen hard met de deur in huis valt. Al dat rammen en blazen, het hakkende drumspel van “Door donkere wolken, mijn vaandel” en de veelvuldige beukfestijnen die ondermeer in “Muur van bloed” en “Uit de grond getrokken” nog te horen vallen, zijn allemaal goed en wel, maar we houden wel van een gezonde portie dynamiek en afwisseling in onze metal (hoewel een primitieve en rechtlijnige beukplaat regelmatig ook best lekker gesmaakt wordt). Om de alsmaar korter wordende aandachtspanne tegemoet te komen, is variatie dus wel al eens welgekomen. Dat heeft Riethorst ook begrepen want telkens opnieuw weet hij wel weer een slepende melodieuze leadgitaar, een sterk contrasterend rustig gitaarmotiefje of een wat kalmer stukje tussen al het venijn te steken, en dat om de balans tussen agressie en melodie op te zoeken, hoewel forsbolgerol het grootste deel van het Beenkerver-DNA uitmaakt.

Mist” laat het tempo, vooraleer rollende basdrums het roer overnemen, serieus zakken, hoewel de slepende en treurige doomy atmosfeer er niet minder morbide op wordt (“Wie ooit zei dat sterven pijnloos was / Leugens om de waarheid te maskeren / De walm van dood vult haar longen / Haar laatste reis door mist begonnen“). “Ik ben het dwaalspoor” start nog enigszins mellow en melodieus, maar ontbindt al snel al zijn demonen middels uitbarstingen die een fikse pandoering uitdelen. “Tot op het bot” injecteert heel wat melodie en bevat een spoken word sample van actrice Actrice Peronne Hosang uit het in 195 opgenomen hoorspel “Nodeloos avontuur“. Ondanks het feit dat de afsluiter geen verschroeiende blastbeats laat horen, blijven we toch na elke luisterbeurt telkens opnieuw verweesd achter, te meer door de wrange toon van de teksten. “Tot op het bot, gekrenkt, verrot / Tot op het bot, ontaard, kapot.

Wederom een ijzersterke release van Niels met dito Nederlandstalige lyrics. We kunnen Vendetta Records geen ongelijk geven dat ze zich achter Beenkerver scharen.

JOKKE: 88/100

Beenkerver – Ontaard (Eigen beheer/Vendetta Records 2022)
1. Gebroken
2. Door donkere wolken, mijn vaandel
3. Mist
4. Ik ben het dwaalspoor
5. Muur van bloed
6. Uit de grond getrokken
7. Tot op het bot