Mimorium weet de luisteraar wel even op het verkeerde been te zetten zeg, want hoewel de vijf bandleden wel degelijk over een Fins paspoort beschikken, klinkt het zwartmetaal dat op de derde langspeler “The route of haeresis” gepresenteerd wordt op en top Zweeds.

Daar de tempo’s die Marras-drummer Vilthor uit zijn mouw schudt doorgaans aan de hoge kant liggen, levert dat in combinatie met de vurige tremolo’s van gitaartandem Lord Mimorium (die er eveneens een bijverdienste in Marras op nahoudt) en Kurjimus een geluid op dat vrij dicht tegen dat van een Dark Funeral, Setherial en Thy Primordial aan schurkt. In opener “Invocation of the nameless one” en het titelnummer mag zeker ook oude Mörk Gryning als referentiekader vermeld worden als het op de melodieën aankomt. Slechts zo nu en dan gaat het tempo naar beneden (bv. in “Succumb to nightmares“) en de heren doen echt wel moeite om dynamiek in de nummers te steken, echter duren die mid-tempo passages nooit bijster lang, waardoor “The route of haeresis” na afloop toch vooral als een maniakale blastplaat zijn sporen nalaat. De start en het middenstuk van “Hand of the heretic” voelen best verfrissend aan voor een plaat als deze, maar wanneer de drummer in blastmodus gaat, klinkt hij inwisselbaar met wat we elders op “The route of haeresis” horen. En ook al gaat de screamende strot van Vox Malum in de opener of het hel intense “Liberate the transcendent essence” al eens de dieperik in, toch klinkt ’s mans gekrijs over de ganse lijn eerder eentonig.

Pas op, de heren beheersen hun instrumenten goed, zetten een strakke performance neer en songs als het melodieuze “Mirror dimension“, “Her place in shade“, “Invocation of the nameless one” of het titelnummer klinken naar behoren, maar door het zielloze en generieke geluid (op de voorgangers was dit eveneens een euvel, vooral dan op het drumdepartement) klinkt Mimorium als een dertien in een dozijn-band. Slecht is het allemaal niet en misschien zorgen de vele blastpassages bij temperaturen van 35 graden wel al sneller voor verzadiging. Wie echter dag in dag uit kickt op snel Zweeds melodieus spul, moet de Finnen toch eens uitchecken.

JOKKE: 72/100

Mimorium – The route of haeresis (Spread Evil 2022)
1. Invocation of the nameless one
2. Mirror dimension
3. Liberate the transcendent essence
4. Succumb to nightmares
5. Hand of the heretic
6. Her place in shade
7. The route of haeresis
8. Circle of serpents