Hoewel Lunar Spells wel degelijk Griekenland als uitvalsbasis heeft, vertoont het zwartmetaal van dit duivelse trio heel wat Finse trekjes. Dat was reeds zo op de prima debuutlangspeler “Where silence whispers” die vorig jaar het levenslicht zag en dat is wederom het geval op opvolger “Demise of heaven“.

Wat de line-up betreft werd zanger Atxak, die voor de eerste full-length aangetrokken werd, aan de deur gezet waardoor gitarist/keyboardspeler Cryptic net zoals op de eerste EP “Medieval shadows from an ancient netherworld” opnieuw de zang op zich neemt. Drummer V.T. en bassist K.C.H. zijn er nog sinds het begin bij. De zoomende gitaarsound die zich heer en meester maakt van de zes nieuwe composities kan niet Finser klinken, hoewel deze misschien net een tikkeltje te zuur en penetrant klinkt en daardoor wat details mist. Echo’s van een band als Sargeist, The True Werwolf of Satanic Warmaster zijn nooit veraf en als we over de Finse landsgrenzen heen kijken, kunnen we er ook een Departure Chandelier of Drowning The Light bijhalen. Orgelklanken zorgen meermaals voor de nodige theatrale opsmuk en in opener “Nocturnal flames above the sacred trinity” zorgt ook religieus geïnspireerde heldere zang voor een leuke toets. Verder wil ik het gevarieerde drumspel ook niet onvermeld laten. Hoewel het nergens uitzonderlijk klinkt, is het gewoon goed voor de dynamiek dat er door slagwerker V.T. met verschillende roffels, ritmes en beats aan de slag gegaan wordt. De man speelt in dienst van het nummer zonder zijn kunnen absoluut te willen etaleren en dat verdient respect. Bovendien komt de drumsound erg goed uit de verf met snareaanslagen die duidelijk te onderscheiden blijven in de snelste partijen.

Net zoals zo vele Finse blackmetalbands wordt er niet enkel van jetje gegegen, maar worden ook dikwijls mid-tempo wateren bevaren. Dat is bijvoorbeeld het geval in de pakkende start van “Drowning in sulphurous blood“, hoewel erna toch al snel enkele versnellingen hoger geschakeld wordt. Ook een rampestamper als “Ejaculate the masses of holiness” wordt interessant gehouden door af en toe eens wat gas te lossen. Het gevaar ligt immers op de loer voor Lunar Spells om eentonig te gaan beginnen klinken. Ook al bevatten de nummers als je goed luistert wel wat variatie en catchy trekjes, het vraagt meerdere luisterbeurten en de nodige inspanningen om de composities goed te leren kennen ook al is het allemaal niet zo ingewikkeld en technisch.

Ondanks enkele randopmerkingen is “Demise of heaven” wederom puik werk van deze Grieken die vooral liefhebbers van Fins zwartmetaal zullen weten aanspreken.

JOKKE: 81/100

Lunar Spells – Demise of heaven (Northern Silence Productions 2022)
1. Nocturnal flames above the sacred trinity
2. Drowning in sulphurous blood
3. Aversion to theurgy
4. Ejaculate the masses of holiness
5. Damnation of the heavenly sun
6. Ceremonial oath of sanctified profanation