Ons vraaggesprek met het Nederlandse Ceremoniële Walging naar aanleiding van diens prima debuut-EP “Vergeet de eeuwenoude haat nooit” was ongetwijfeld onze meest controversiële publicatie tot op heden. Zelden hebben we intern discussie over het feit of we iets wel of niet zouden publiceren, maar de feedback die Ceremoniële Walging op onze vragen terugstuurde deed ons toch wel serieus de wenkbrauwen fronsen. Daar de band aangaf niet de draak te willen steken met ons en dat het geen teken van disrespect was, besloten we toch te publiceren. Ach, wat controverse op tijd en stond moet kunnen en zeker in het blackmetalwereldje. Is alleen maar goed voor onze statistieken zodat ik hopelijk een piekfijn jaarrapport met allerhande stijgende grafiekjes kan voorleggen aan onze raad van bestuur en aandeelhouders.

Terwijl aan den toog over dit bizarre ‘interview’ nagepalaverd werd, schreef Ceremoniële Walging naarstig zeven nieuwe atmosferische, repetitieve en melancholische blackmetalnummers bij mekaar, waarvan de Nederlandstalige titels wederom niet veel aan de verbeelding overlaten, en die alle tezamen de eerste full-length “Ingekankerd” opleveren. En dat wederom met Babylon Doom Cult Records als cassetteboer van dienst.

Het lijkt wel alsof de opnamesessie van de EP werd doorgetrokken want qua sound borduurt “Ingekankerd” op dezelfde settings verder. De rauwe, fuzzy, maar glinsterende productie onderstreept het hallucinogene, tranceopwekkende en dromerige karakter van de volumineuze, tragisch mooie melodielijnen die samensmelten met emotioneel beladen, corrosief en zelfs haast getormenteerd krijswerk en het repetitieve uptempo (geprogrammeerde) drumspel. Ook nu weer vloeien alle composities haast naadloos in mekaar over wat van “Ingekankerd” een half uur durende totaalervaring maakt (nadeel is dat geen enkele song er op één of andere manier uitspringt en dat variatie met andere woorden ver zoek is). Het enige verschil dat ik kan bedenken vergeleken met de EP is dat het tempo nu iets hoger lijkt te liggen.

Ingekankerd” verscheen als tape met een beperkte oplage van 50 stuks. Probeer er als de kippen bij te zijn om een exemplaar te bemachtigen zodat je kan genieten van deze rauwe, dromerige atmoblack (en het stel blote tieten met priemende tepels dat aan de binnenkant van de inlay verscholen zit).

JOKKE: 85/100

Ceremoniële Walging – Ingekankerd (Babylon Doom Cult Records 2022)
1. Lekkende lichamen
2. Grijze dood
3. Langzaam zal de eeuwigheid sterven
4. Oorlog oorlog oorlog
5. Ingekankerd
6. Waanzin zal de boventoon voeren
7. Uitgebraakt