We hebben het hier regelmatig over black metal van vaederlandsche bodem en zijn ook (terecht) heel blij dat die scene zo levend is, maar wat death metal betreft blijft het precies relatief stil… Of toch, als je de plastieken rommel met click-clackbasdrums en een productie waar elk hoekje van afgevijld en elk vuil plekje schoongelebberd is niet meetelt. Wie mijn smaak in het doodsmetalen genre echter een beetje kent weet dat ik een zwak heb voor oude swedeath, de legendarische Tampa-generatie, oude Autopsy en alles wat klinkt als Herman Brusselmans’ toekomstige doodsreutel. Laat de combinatie van dat alles nu net zijn wat Bones ten berde brengt op “Sombre opulence”, merkwaardig genoeg het debuut van een band die al dik elf jaar meedraait.

Na vier releases lang alternerend demo’s en EP’s van telkens maximaal een dik kwartier uitgebracht te hebben vond Bones het wel tijd om op deze volwaardige langspeler bijna veertig minuten van jetje te geven. Geen halve maatregelen met dit viertal, dat er al zeven jaar lang in slaagt een stabiele line-up aan te houden met leden die onder andere ook actief zijn in Vort, Ordigort, Bokkerijders, Goat Torment en Hetze, wat toch wel heel uiteenlopende projecten zijn voor een band die dit soort verrotte takkeherrie maakt. Niet dat het hen een worst zal wezen, zelf willen ze gewoon death metal spelen die uw bakkes in twee splijt en waarbij de splinters in het rond vliegen.

Dat laatste doen ze trouwens met verve, want ook zonder HM-2 pedaal weet Bones een sound neer te poten die met ‘de groten’ kan wedijveren qua grittiness en wall of sound – loodzwaar, in your face maar toch genuanceerd genoeg om elk instrument tot zijn recht te laten komen – waarbij Stef Aertsens’ blaffende grunts overal woest doorheen snijden. Dat de heren er een hele resem invloeden op nahouden zorgt ervoor dat de plaat nietsontziend alles op zijn pad wegmaait, waarbij zo goed als elke band die ik in de inleiding vernoemde ergens wel naar voor komt; zoals in “Desert of eternity” waar de wind van Morbid Angel stevig doorheen waait, het punky drumwerk in opener “Execration rites” dat dan weer een vleug Entombed met zich meedraagt – maar dat alles in een hedendaagser jasje zonder het hoofddoel, echte death metal, uit het oog te verliezen. Hier en daar gaat het zelfs lichtjes richting het bestiale, met ziedende gitaarsolo’s die her en der door de nummers komen opdraven en hier en daar een passage die me ook naar Teitanblood doet teruggrijpen.

Bij deze merkwaardig samenhangende blend aan stijlen hadden de Belgen overduidelijk ook geen tekort aan inspiratie wat het betere riffwerk betreft, want langere nummers als “Great altars of ascension” en het hiervoor genoemde “Desert of eternity” bevatten regelrechte oorwurmen waarbij de lengte van de songs ruimte laat voor omineuze opbouwen en hier en daar gas terugnemen, want in de kortere nummers is het spervuur aan riffs met momenten moeilijk te volgen als je er niet met je volledige aandacht bij bent. Hierdoor zit ik tijdens de eerste halve minuut van pakweg “Primordial idolatry” eerder verdwaasd voor mij uit te kijken door de kwantiteit van de gitaarlijnen die me tegemoet komen gestormd, waarbij ik het geheel eerder lijdzaam onderga dan echt te verwerken. Zodus zitten er naar mijn goesting wat te veel ideeën in korte nummers van een drietal minuten, waardoor de nummers niet steeds even goed blijven hangen. Als je echter gewoon op zoek bent naar een wervelwind die je zo ver in je stoel drukt dat de remsporen nog dagen zichtbaar zijn, zit je bij Bones aan het juiste adres.

Voor zij die hun death metal graag chaotisch en van alle franjes ontdaan hebben, is dit “Sombre opulence” om van te smullen, enkel loert het gevaar van indigestie soms om de hoek. Normaal zou ik bij een underground Belgische band haast automatisch zeggen dat één of ander gewaardeerd label dit beter zou oppikken, maar Invictus Productions is me in het geval van Bones voor. Terecht!

CAS: 83/100

Bones – Sombre opulence (Invictus Productions 2022)
1. Execration rites
2. Funerary magic
3. Twilight divination
4. Deserts of eternity
5. Withering
6. Primordial idolatry
7. Composite deities
8. Great altars of ascension
9. Formulas of condemnation