Er als (black)metalband een oorlogsimago op nahouden, blijft nog steeds een gevoelige en controversiële zaak zo blijkt wederom. Vraag het maar aan onze landgenoten van Dolchstoss wiens prima demo niet verkocht mag worden op Discogs. Blijkbaar is voor velen het verschil tussen WOI en WOII nog steeds niet zo duidelijk, net als het verschil tussen teksten over dood en vernieling en het voeren van politieke propaganda. Als je dan moest weten dat de heren hun demo opnieuw uitgebracht hebben in de kleuren van de Oekraïense vlag en de opbrengsten daarvan aan een goed doel gedoneerd hebben, meer bepaald een project dat zich toelegt op het verstrekken van proviand, kleding, huisvesting en schoon water aan door de oorlog getroffen Oekraïense families, dan dien je je research toch wat beter te doen alvorens volstrekte nonsens in het rond te spuien en bands te boycotten.

Niet zo gek lang na hun eerste wapenfeit keert het kwintet terug naar het front met diens eerste full-length “War is eternal” en dat met het Franse Drakkar Productions als broodheer, een label dat we dezer dagen niet zo gek veel meer tegenkomen, maar waar in het verleden wel wat moois op verschenen is van ondermeer Deathspell Omega, Watain en wat Les Légions Noires stuff. Ze brengen de plaat digitaal, op CD en op tape uit.

War is eternal” start met een bombastische intro met aan WOI gerelateerd spoken word en weet een spannende toon neer te zetten die als voorbode dient voor échte opener “Bayonet wall” die voluit uit de startblokken schiet. De heren hebben het er niet zo op begrepen dat de vergelijking met Marduk wordt gemaakt, maar gitaristentandem Karl Schmidt-Hammer en Heinrich Müllerer kozen er wel voor om met een typisch rechttoe-rechtaan, van Marduk-schuifriffjes voorziene song in huis te vallen, hoewel we moeten toegeven dat we ook vele mid-era up-tempo Immortal-invloeden terug horen. Voldoende reden voor de band waarschijnlijk om me na deze vaststelling op hun bayonet te spiesen, hoewel ik de Marduk-vergelijking verderop op de plaat, op het razendsnelle en naar een type bajonet vernoemde “M1898-05” na, inderdaad niet meer als vanzelfsprekend vind opgaan. Nummers als “Sokolov harvest” of “Hussar” worden door Wolff Ott immers volop door opzwepende punk/rock ’n roll-vibes, galopperende drumritmes of rollende basdrums voortgedreven in plaats van mensonterende blastbeats.

Dolchstoss houdt de dynamiek wel goed in het snuitje en plaatst in de tracklist ook enkele meer gematigde nummers zoals het melodieuze slepende “Fallen comrade” en het haast meezingbare “Thirty tons of steel” die ik op de tweede helft van het album ook tot de betere songs vind behoren. “Ghost in the haze” moet het van zijn vel van het bot schrapende tremolo’s hebben, maar de leadsolo verraadt ook een voorliefde voor meer klassieke heavy metal. “War is eternal” heeft een vrij luide mix en master meegekregen waarin elk instrument, inclusief de vele basloopjes van Otto Grimminger en de vocalen van Traugott von Falkenhausen voor hun eigen plaatsje vechten en daardoor nogal overrompelend klinkt. Imponerend debuut van Dolchstoss over een oorlog die nooit vergeten mag worden.

JOKKE: 81/100

Dolchstoss – War is eternal (Drakkar Productions 2022)
1. The fine lacquer of civilisation
2. Bayonet wall
3. Sokolov harvest
4. Osowiec fortress
5. Hussar
6. War is eternal
7. M1898-05
8. Ghost in the haze
9. Fallen comrade
10. Thirty tons of steel
11. Faustschlag
12. Against a world of enemies