Masters extraordinaire in dromerig blackmetalexperimentalisme Circle Of Ouroborus hebben er een productief jaar op zitten. In mei verscheen “Aavikon varjo” (GoatowaRex) dat een meer noisy Circle Of Ouroborus liet horen dat op het einde van die plaat stapjes zette richting darkwave en dungeon synth. In september was er “Autuala” (His Wounds/New Era Productions) en zijn mix van zwartgeblakerde postpunk en dromerige shoegaze, een recept dat de laatste paar platen kenmerkte, en quasi simultaan met die plaat verscheen ook dit “Thurisa” (Final Agony Records/New Era Productions), een album waarop het Finse duo enigszins afwijkt van de stijlenmix waar ik de band mee leerde kennen en terug grijpt naar oudere periodes uit diens erg omvangrijke discografie.

Dat zal enigszins – net als de terugkeer naar Engelstalige songteksten – verrassend klinken ware het niet dat de muziek en opnames op “Thurisa” al tien jaar oud zijn. Zo komen we min of meer bij “The lost entrance of the just” uit 2012 als referentiekader uit. Circle Of Ouroborus kiest deze keer dus eerder voor een trage, golvende drone- en ambientaanpak en dompelt de luisteraar in een doffe geluidstextuur onder als ware het dat we vanuit de baarmoeder het melancholische en desolate geluidslandschap van Circle Of Ouroborus dienen te ondergaan. Dissonanten en weerkaatsende onderwaterdrones creëren een desoriënterend en ruw spanningsveld, hoewel Atvar’s mooie melodielijnen en de typerende innemende vocalen van Antti Klemi niet helemaal achterwege blijven en de luisteraar naar warmere stromen meevoeren. Kille keyboardmelodieën, dreunende orgelklanken en het gemoedelijke tempo smelten samen tot een hypnotiserend geheel dat wel een soundtrack lijkt voor een droevige post-industriële filmprent.

Het deprimerende en eerder minimalistische geluidscanvas dat Circle Of Ouroborus op “Thurisa” neerzet ligt wat zwaarder op de maag dan het toegankelijker werk van de laatste paar platen, maar ontegensprekelijk zijn er mensen die deze aanpak verkiezen boven het meer dreampop georiënteerd oeuvre van de band.

JOKKE: 79/100

Circle Of Ouroborus – Thurisa (Final Agony Records/ New Era Productions 2022)
1. From a God to a man
2. Autumn waters
3. Pilgrim years
4. Kingdom of Ice
5. Revolution radiating
6. The throne