Liefhebbers van het onnavolgbare Circle Of Ouroborus dienen over een extra paar ogen te beschikken want voor je het weet heb je weer één of andere release gemist. Het duo Antti Klemi (zang) en Atvar (instrumentatie) houdt er immers een erg naarstig werktempo op na wat dit jaar alleen al in drie langspelers resulteerde, die bovendien ook nog eens via verschillende labels worden uitgebracht. In mei verscheen “Aavikon varjo” via Goatowarex en nu komen er quasi simultaan nog twee full-lengths uit: “Autuala“, dat door het Griekse His Wounds en New Era Productions wordt uitgebracht, en “Thurisa” waarvoor de Finnen met het Amerikaanse Final Agony Records en wederom New Era Productions samenwerken.

Altijd weer is het afwachten welke stijlformule genre pushers Circle Of Ouroborus op een nieuwe release zullen omarmen. In het geval van dit “Atualua” (langspeler 22 aub!) wordt teruggegrepen naar hun briljante mix van shoegaze en black metal zoals in het verleden kon gehoord worden op het fenomenale “Viimeinen juoksu” (2020) en “Vanging laulu” (2018), hoewel er met nummers als “Kuu siunasi minut” en “Tietoisuuden verhojen takana” ook iets meer focus ligt op zwartgeblakerde postpunkelementen in de lijn van het eerder dit jaar verschenen “Aavikon varjo” of iets ouder werk zoals “Unituli” uit 2010. Daarnaast zijn er met de erg melodieuze adembenemende up-tempo opener “Näkemisen taito“, het titelnummer en het tussen duisternis en triomf heen en weer pingpongende “Uusi polku” ook nog wel de nodige momenten waarop Circle Of Ouroborus voor een duidelijke blackmetaloriëntatie kiest qua melodie, tempo en structuur. De melodielijn van “Vaakalauta” schurkt tegen middeleeuwse folk aan en in de nummers op het einde van het album klinken de synths nog wat prominenter zonder echter de pure dungeonsynthrichting uit te gaan zoals op “Aavikon varjo” werd gedaan. Zoals wel vaker is het soms hit or miss wat betreft de catchy melodieën van als popsongs gecomponeerde nummers zoals “Virta” die Circle Of Ouroborus als geen ander weet te schrijven, maar gelukkig helt de balans ook nu weer overduidelijk naar de positieve kant door. De onaardse zang en ook de basgitaar staan deze keer wel wat meer frontaal in de mix in plaats van als een melancholische sneeuwstorm vanuit de verte te komen aangewaaid.

Autuala” ademt drie kwartier lang een sombere en urbane desolaatheid uit, met iets minder focus op de dromerige elementen uit het kaleidoscopische Circle Of Ouroborus-universum. Waar het album zich qua eindoordeel ergens in de uitgestrekte discografie van de band bevindt, is momenteel nog moeilijk te zeggen, maar zal de toekomst uitwijzen.

JOKKE: 84/100

Circle Of Ouroborus – Autuala (His Wounds/ New Era Productions 2022)
1. Näkemisen taito
2. Kuu siunasi minut
3. Vaakalauta
4. Tietoisuuden verhojen takana
5. Uusi polku
6. Virta
7. Autuala
8. Ikoni
9. Varjot