Nidernes, één van de exploten van de Portugese rauwe blackmetalscene, presenteert ons diens tweede langspeler in de vorm van “Beyond the gleam of nightsky“. Ik durf de band (of misschien eerder een soloproject daar op zo wat elke cover één figuur door ruïnes, bossen of grotten dwaalt) door de gelijkaardige naamgeving al eens te verwarren met het Bosnische Niteris. Op zich niet zo gek daar beide rauwe zwartgeblakerde herrie produceren en de banden tussen beide scenes er wel degelijk zijn. Zou deelde Nidernes in het verleden al eens een split met Obskuritatem en werd het boordwerk op de cover van deze langspeler door Ainul Iblis ontworpen, een man die met recht en rede dé spilfiguur van de Bosnische Black Plague Circle genoemd mag worden.

Wie een Nidernes-plaat oplegt, doet dat niet om een progressief of modern en gepolijst muziekje op te zetten. Nidernes kijkt immers door een traditionele bril met stevig getinte glazen naar het genre. Zo is er naast de clichématige albumhoes ook de haast obligate dungeonsynth te horen in het intro, intermezzo “A feculent new dawn” en het outro. Hoewel het boordwerk op de hoes eerder sober is vergeleken met sommige andere ontwerpen die we al eens zien passeren, bevat het muzikale deel deze keer toch wel iets meer ornamenten vergeleken met het voorgaande werk. Zo wordt het keyboard veelvuldiger aangewend en duiken er ook epische helder gezongen passages op. Goede zet want de krijsstem is een beetje het hekele punt bij Nidernes wat ons betreft. Gepijnigd en getormenteerd klinkt deze zeker, maar bij momenten ook wel eens een tikkeltje irritant. Extra verkoopargument om de twijfelende consument over de streep te trekken is waarschijnlijk de gastbijdrage van Lamp Of Murmuur. De Amerikaanse muzikant nam enkele (avantgardistische) zangpassages op “Garbed in lint and lustrous dead light” en “Joyous those blessed with madness” voor zijn rekening.

Muzikaal gezien weten een compositie als “The lassitude that frays the blood” en de twee nummers waarop lamp Of Murmuur te horen is me het meest te bekoren daar deze het dichtste tegen jaren ’90 symfonische black metal aanschuren. De productie en sound van deze plaat zijn eigenlijk best goed te noemen en doen Nidernes zeker niet in het lofi-hoekje vallen; enkele frivole basgitaarloopjes zijn bijvoorbeeld meer dan eens hoorbaar. Verantwoordelijke voor de mastering was trouwens Wlad Drakksteim, gekend van een hele resem Les Légions Noires-bands waaronder Vlad Tepes, een act waarmee Nidernes wel enkele muzikale parallellen vertoont. Voorts horen we ook wel al eens een fris en guur Fins windje doorheen de gitaarriffs waaien.

Beyond the gleam of nightsky” is zeker een genietbare plaat hoewel ik de zang zoals gezegd niet altijd even goed weet uitpakken. Wel het beste Nidernis-werk tot op heden als je het mij vraagt en dat dankzij de nieuwe nuances die hun weg in de composities gevonden hebben.

JOKKE: 77/100

Nidernes – Beyond the gleam of nightsky (Black Gangrene Productions 2022)
1. The sepulchre of unrest
2. My soul is an abyss riddled with disease
3. The lassitude that frays the blood
4. Garbed in lint and lustrous dead light
5. A feculent new dawn
6. Joyous those blessed with madness
7. Amidst fragrant and laden desires
8. Nocturnal foul silhouettes