De Chileense muzikant Lord Valtgryftåke is door een blackmetalmicrobe gebeten die maakt dat deze illustere figuur quasi 7 op 7 en 24 op 24 bezig is met het creëren van duistere muziek of sinister artwork. Hij houdt er dan ook menig project op na – het ene al beter dan het andere gebied de eerlijk ons te zeggen. Eén uit de categorie van gesmaakte projecten is Ründgard waarmee Lord Valtgryftåke in 2021 het goed gesmaakte “Stronghold of majestic ruins” uitbracht en middels “Ulvmonddomānen” is er nu een opvolger klaar.

Het debuut liet met zijn mix van trage/mid-tempo onheilspellende black metal, mystieke toverachtige keyboards, middeleeuwse dungeon synth en diepe haast verhalende screams heel wat Gehenna-vibes horen, iets waar we zelden om malen zoals u ondertussen ongetwijfeld wel weet. De gure akoestische gitaren van intro “Descent above the Southern mist” doen ons dan weer eerder instant aan Satyricon’s “Dark medieval times” denken en bewijzen dat niet alleen Scandinavische bands maar ook een artiest gevestigd in Chili in staat is om een beklijvende soundtrack voor de duistere middeleeuwen te schrijven. Het tempo ligt in “Stormwinds of frozen fortresses” gemiddel wat hoger dan op het debuut en de Satyricon-invloeden blijven nog langer dan enkel in het intro nazinderen.

De eerste drie ‘volwaardige’ composities op “Ulvmonddom​ā​nen” duren gemiddeld 9 à 10 minuten, maar toch blijven ze van begin tot einde boeien doordat er voldoende gedenkwaardige riffs of keyboardmotieven passeren die je instant richting begin jaren ’90 teleporteren. Zo maakt de grimmigheid van “Dominions of unveiled grim obedience” bijvoorbeeld even tijd voor glinsterende dungeon synth alvorens zich terug in algehele duisternis te wentelen. Het trage “Unhallowed visions of monumental black arts” speelt wat meer met repetitieve elementen en zou dan weer niet misstaan hebben op een plaat als “For all tid“. Ook doorheen de omineuze riffs en pakkende keyboards van “Constellations of the ancient mirrors” waaien flarden oude Dimmu Borgir en Gehenna en bij “Immortal frostbite times & dust” moet ik – daar dit nummer wat meer riffgebaseerd is en er meermaals akoestische passages opduiken – soms al eens aan “Diabolcial fullmoon mysticism” denken.

Ründgard laat op “Ulvmonddom​ā​nen” hoegenaamd niets nieuws onder de zon horen en een titel als “Immortal frostbite times & dust” komt nogal knullig over, maar ’t is wel een plaat die evengoed 30 jaar geleden gemaakt had kunnen zijn en niet misstaan zou hebben tussen sommige Scandinavische klassiekers van die tijd.

JOKKE: 84/100

Ründgard – Ulvmonddom​ā​nen (Inferna Profundus Records 2023)
1. Descent above the Southern mist
2. Stormwinds of frozen fortresses
3. Dominions of unveiled grim obedience
4. Unhallowed visions of monumental black arts
5. Constellations of the ancient mirrors
6. Immortal frostbite times & dust