Dit keer een jonge band, opgericht in 2018. Vier jaar later achtte men zichzelf klaar om materiaal uit te brengen. Meer dan klaar, zou je zeggen, want in 2022 zag de allereerste single “Ice-veiled spell” het licht, snel gevolgd door een EP getiteld “Piercing through the frozen eternity”. Alsof naam en titels niet genoeg zeggen, Moonlight Sorcery situeert zich in de meer melodische hoek van het blackmetalspectrum, waar men niet vies is van een keyboardje meer of minder.

Zelf kende ik de band noch de leden niet: gitarist Taikakallo heeft nog als live-gitarist gefungeerd voor Frosttide. Hij speelt ook bij The Nomad en Vansidian. En vooral dat laatste is belangrijk want dat is een heavymetalband en dat sijpelt door bij Moonlight Sorcery. Als je “Constellations” erbij neemt is het bewijs snel geleverd: zowat drie vierde van de song soleert Taikakallo de sterren van de hemel. En, om eens een open deur in te trappen, dat bepaalt het geluid van deze EP. Vergis u niet, de EP hoort op Addergebroed thuis omdat er hier een kleine 20 minuten aan black metal wordt aangeboden… alleen heeft deze een uiterst episch kantje en dat ligt hem vooral aan het gitaarwerk.

Nightwind the conqueror of the stars” trapt af met “Ancient sword of hate”, waarbij eerst de stevig geranselde toms opvallen, dan de ijzige scream van Ruttomieli en, nauwelijks tien seconden ver, jawel, de eerste solo. Bij de eerste luisterbeurten zat ik direct in de sfeer, dit is muziek om je zwaard en schild vanonder het stof te halen en al oorlogskreten slakend de straat op te rennen. Die heerlijke climax rond de derde minuut, daar kunnen veel gelijkaardige bands een puntje aan zuigen. Dat is de grote sterkte van Moonlight Sorcery: een stevige, epische pot black metal met het gaspedaal stevig ingedrukt. Eerlijk gezegd, voor mij moet dat al niet veel meer zijn. Het is een EP en het zou al erg zijn mocht de band er niet in slagen om twintig minuten lang mijn aandacht vast te houden maar als ze dit niveau een hele langspeler lang kunnen volhouden, hebben ze op z’n minst al één koper van die plaat.

Origineel is het net iets minder. Als u ooit eens naar “The sad realm of the stars” van Odium of “Moon in the scorpio” van Limbonic Art heeft geluisterd, dan weet u min of meer wat u in huis haalt. In dit geval lijkt het me echter meer een aanbeveling. Als u dat specifieke soort black-metal kunt appreciëren dan is dit de EP van 2022 die u nog niet hebt gevonden. Met een stevige cover van Agatus’ “Black moon’s blood” als uitsmijter.

BERT: 88/100

Moonlight Sorcery – Nightwind the conqueror of the stars (Avantgarde Music 2022)
1. Ancient sword of hate
2. Yötuulten Kutsu
3. Constellations
4. Black moon’s blood (Agatus cover)