Het Duitse Purity Through Fire is een label dat ons voortdurend met nieuwe releases bestookt, maar op wat Ancient Records-materiaal na, valt het gros wat ons betreft in de categorie “middelmatig” te klasseren. “Kun aurinkoni kuoli” van Sieluhaaska, daarentegen, kon ons wel degelijk bekoren na een eerste luisterbeurt waarna we de EP nog regelmatig lieten voorbij komen.

De bandnaam en albumtitel laten zich respectievelijk als “toen mijn zon stierf” en “verspilling van de ziel” vertalen en geven een duidelijk beeld weer van waar het bij dit Finse éénmansproject om draait. Saasta – de creatieve man achter dit alles – heeft met heel wat demonen af te rekenen; de EP werd dan ook tijdens een zielcrisis vereeuwigd. De drums werden ingespeeld door een zekere S.S. Blutsauger; goede zet dat er niet voor geprogrammeerde drumpartijen werd geopteerd want het plaatje klinkt nu lekker organisch zoals het zou moeten.

Ondanks de Finse makelij klinkt Sieluhaaska toch behoorlijk anders dan wat we doorgaans uit het land van de duizend meren voorgeschoteld krijgen en dat heeft voornamelijk te maken met het mid-tempo karakter van het titelnummer en navolgende “Kaaoksen syleilyyn“. Het zwartmetaal van Sieluhaaska klinkt bleek, tragisch en depressief, maar tegelijkertijd stralen sommige melodielijnen ook triomfantelijke gevoelens uit. De eerder warme sound draagt daar ook toe bij. De structuur en muzikale aanpak zijn vrij minimalistisch maar toch zitten er voldoende hooks in de songs verborgen, vooral de heerlijke en catchy melodieën van de albumopener trokken me instant over de schreef. Ook de Hämys-cover “Kun minä kuolen” past ondanks zijn wat meer rockende karakter perfect in het zwartgallige Sieluhaaska-universum. De band is me niet zo bekend, maar Sieluhaaska is niet de eerste die zich aan een cover van deze Finnen waagt. Ik pleur Hämys bij deze op mijn to check-lijst. De zich traag voortslepende afsluiter “Conjuration of the true pain from within” heeft zijn naam niet gestolen en dompelt ons meer dan tien minuten lang onder in de uitzichtloze en depressieve levensvisie van de componist. Ondanks het gezapige tempo en de Burzumeske klaagzang heeft deze compositie halfweg toch ook nog een verrassing in petto in de vorm van een korte snelheidsuitbarsting alvorens zich terug in tergend traag zelfmedelijden te dompelen.

Verrassend goed en ondanks de voelbare levenspijn ook erg genietbaar deze EP van Sieluhaaska en het checken waard.

JOKKE: 80/100

Sieluhaaska – Kun aurinkoni kuoli (Purity Through Fire 2023)
1. Kun aurinkoni kuoli
2. Kaaoksen syleilyyn
3. Kun minä kuolen (Hämys cover)
4. Conjuration of the true pain from within