De “Sadistic sorcery” demotape vormde vorig jaar een goede opwarming voor het volwaardige debuut “At midnight, by torch light” van de USBM-band Sever dat weldra wederom via Iron Bonehead Productions zal uitgebracht worden. Of Ma-Kaxul, de man achter dit alles, new to the game is, kan ik niet zeggen daar zijn persona in een waas van mysterie gehuld is.

Sever laat een mix horen tussen bestiale wreedheid en spectrale klanken, een combo die we niet zo dikwijls tegenkomen daar blackmetalbands die zich in kosmische wateren begeven meestal voor ijselijke screams, ratelende (geprogrammeerde) drums en etherische atmosferen opteren. Sever’s muzikale aanpak is veel woester met ondermeer vervormde beestachtige vocalen en een zware organische drumsound, hoewel ik niet 100% zeker ben dat de drums door een slagwerker van vlees en bloed ingespeeld werden.

Daar waar de nummers op de demo allemaal dynamisch gecomponeerd waren, er eerder een symfonische kaart getrokken werd en er al eens flitsende gitaarsolo’s doorheen het luchtruim kliefden, zoekt Ma-Kaxul nu ook al eens een hypnotiserende tranceachtige staat op. Sever’s black metal lijkt op het eerste gehoor misschien ongecompliceerd, maar simplistisch van opzet zouden we ze toch niet durven noemen. De eerste luisterbeurt was ik pas mee vanaf het hallucinogene, aan Nachtmystium refererende “Sunset in the west“, waarna het kwartje plots viel en “At midnight, by torch light” nog ettelijke malen in een loop terugkeerde tijdens mijn lange autorit. De ultra-gewelddadige en overweldigende stuwkracht van het drumspel schiet dit nummer richting het gitzwarte heelal waar de vele lagen van diens obsidiane duisternis ontvouwd worden.

Lunar sacrifice” is dan weer eerder mid-tempo en iets toegankelijker te noemen, maar laat zich aan het einde ook van zijn chaotische kant zien. “Hammer of vengeance” slaat de verroeste nagel op de kop met zijn brute mix van death, black en bestiale metal en wie goed luistert zal op de achtergrond plechtstatige synths en blazers horen die de song een onheilspellend karakter aanmeten. Toetsen maken zeker deel uit van Sever’s klankbord, maar ze leiden nooit tot een bombastische overdaad; het titelnummer is hier een mooi voorbeeld van terwijl ze in de imposante, meer dan negen minuten durende afsluiter “Eastern boar” iets prominenter aanwezig zijn en de strijd aangaan met penetrante tremoloriffs en postpunkachtige vibes. Deze plaat dooft niet suf uit, maar zit in zijn staart nog vol glinsters en vervaarlijk brandend zwartmetaal.

Dit primitief-magische geluidscombo van Sever klinkt ons op “At midnght, by torch light” best aangenaam in de oren, maar er is zeker ook nog ruimte voor groei want nog niet alle composities weten ons bij onze ballen te grijpen. De knappe afsluiter en “Sunset in the west” dat ons aanvankelijk over de streep trok, zijn echter het bewijs dat Sever wel degelijk het potentieel heeft om op een volgende release over de ganse lijn te schitteren. Fans van Nazxul, Nachtmystium en Demoncy moeten dit Sever zeker eens een kans geven.

JOKKE: 75/100

Sever – At midnight, by torch light (Iron Bonehead Productions 2023)
1. Abyssonaut
2. Lunar sacrifice
3. Sunset in the west
4. Hammer of vengeance
5. At midnight, by torch light
6. Eastern boar