Goed om zien en horen dat de Fin Luxixul Sumering Auter na het ten grave dragen van Cosmic Church nog lang niet uitgemusiceerd is. Zo was er vorig jaar nog het erg geslaagde Frozen Graves-album “An age of emptiness” en ook “Forest storm“, het volwaardige debuut van Tetrasigil kan ons enorm bekoren, sterker nog, we zijn er nu al van overtuigd dat deze plaat kans maakt in onze eindejaarslijst op te duiken.

De alleenheersende Fin heeft de rauwe en gruizige lo-fi demodagen van 2016 duidelijk achter zich gelaten en trekt voluit de melodieuze en atmosferische blackmetalkaart. Het warm water heruitvinden doet Luxixul Sumering Auter hoegenaamd niet, maar de vijf composities die hij op “Forest storm” presenteert excelleren wel op gebied van zwartmetaal met duistere doch heerlijk meeslepende en dramatische melodieën die soms al eens een vleugje postblackmetal in zich dragen. Het feit dat de productie vrij gepolijst en harmonieus, maar erg organisch en aan de warme kant klinkt, draagt enorm bij aan de luisterervaring. Zo valt er ook heel wat moois waar te nemen op het basgitaardepartement.

Forest storm” begint sterk met het titelnummer dat met ruim negen minuten speeltijd meteen ook de langste compositie op deze plaat is. De albumopener galoppeert op snelle en afwisselende drumbeats en wordt voortgestuwd door scherpe en gespierde riffs die meermaals enkele zeer opzwepende en pakkende melodielijnen uitspuwen. “A storm is coming” horen we meermaals gescreamd worden en wij zetten ons alvast schrap voor de komende 30 minuten. Ondanks de aangekondigde storm klinken de eerder gematigde passages op een bepaalde manier ook erg berustend en hoopvol.

Opvolger “Chalice of sorrow & hatred” zigzagt tussen depressieve dreunende gitaarriffs en een agressievere en snellere stijl waar heel wat blastbeats bij komen kijken, maar lijkt algemeen wat ingetogener te zijn, mogelijks door het overwegend langzamere tempo. Wederom is het gitaarspel om duimen en vingers bij af te likken (soms hoor ik wat Agalloch in de melodieën terug) en we blijven er niet onbewogen bijzitten.

Unsilent” start met een beklijvende tremoloriff waarna ons hoofd meedeint op de rollende basdrums. Naar het einde toe verandert de kleur van de riffs en gaan ze een eerder atonale en disharmonieuze toer op. “Contaminated” is mid-tempo qua opzet en heeft heel wat bijna dromerige melodielijnen voor ons in petto. De klasse van onze Finse songschrijver van dienst culmineert in het laatste nummer “A new dawn” waarin dreunende drums en uitbarstingen vol vastberaden martiale gitaarriffs instant kippenvel op de armen toveren.

Eerder minimalistisch maar goed doordachte en dynamisch opgezette, erg melodieuze en vrij toegankelijke black metal die het hart en het bloed beroert, is als een Finse specialiteit en Tetrasigil is daar (samen met Aethyrick) het levende bewijs van.

JOKKE: 88/100

Tetrasigil – Forest storm (Amor Fati Productions/Kuunpalvelus 2023)
1. Forest storm
2. Chalice of sorrow & hatred
3. Unsilent
4. Contaminated
5. A new dawn