Dik 25 jaar na oprichting komt het Nederlandse Botulistum uit de drekkige turfgrond naar boven gekropen om de mensheid diens door en door verrotte debuut te presenteren. De afgelopen jaren steeg in de vorm van een demo, split of EP af en toe wel eens een zwartgeblakerde gasbel uit Botulistum’s grafkelder op, maar op een volwaardig ontbinding van het veenlijk was het wachten tot anno bastardi 2023. In een dikke twintig minuten scheidt Botulistum diens zenuwgif af en eenieder die niet vertrouwd is met extreme muziek zal instant verlammen en uiteindelijk verstikken. Wat zeg ik, zelfs de doorsnee extreme metalfan zal een extra Immodium moeten slikken om zijn maag- en darminhoud tegen deze wansmakelijke bak herrie te verdedigen.

De heren Botmuyl en Nachtraaf zijn al jarenlang gepokt en gemazeld door het blackmetalvirus en delen een verleden in Fluisterwoud en heden in Alhistja en worden op dit debuut bijgestaan door Spijkervuist (zang) en Hoerenzoon (drums). De PEAT METAL (zoals de heren zelf stellen) van Botulistum is opgetrokken uit lijkvocht, alcohol en perversiteiten en bevat tevens een ongezonde dosis sketchy humor. De vocale vuilbekkerij van Botmuyl en Spijkervuist spuwt dan ook voortdurend vermaledijde en vermolmde haatberichten in het rond die niet overal in goede aarde zullen vallen, maar daar hebben de heren natuurlijk het schijt aan. Ze blijven dan ook star in hun tunnelvisie van verrotte black metal met heel wat bestiale en protoblackelementen zitten. De horroreske ambient die doorheen de zeven decomposities waart en vooral het Urfaustiaanse delirium van “Vliegenvoer” maakt van deze self-titled plaat een uitstekende soundtrack voor de goorste films en cinematografische smeerlapperij.

The Spectre zat achter de knoppen om Botulistum’s haatpropaganda vast te leggen en liet daarbij piepende en krakende feedback ongestoord in de opnames rondzweven. De gitaarsound is lekker zwaar en ronkend en ondanks de ontoegankelijke aard van dit schijfje, luistert dit debuut toch beter weg dan de wel erg lofi wanklanken uit het verleden. Check de “Lijkenoogst“-verzamelaar maar eens waarop de allereerste auditieve miskramen en rauwe teringherrie van Botulistum verzameld werden. Het artwork van de in 2008 van ons heen gegane Conscicide (ex-Bestial Summoning en Bhaobhan Sidhe) maakt het totaalplaatje op gepaste wijze af. Botulistum is na 2,5 decennia nog niets van zijn hoerenstreken en vuile manieren verloren. Op rePEAT dit debuut!

JOKKE: 85/100

Botulistum – Botulistum (New Era productions 2023)
1. Herrezen
2. Vermolmde haat
3. Zwartgelooid
4. Plaggenkoorts
5. Klotsende kist
6. Veenhamer
7. Vliegenvoer