Het in 2015 aan de Kempische zandgrond ontsproten Antzaat zou geen onbekende mogen zijn voor eenieder die de Belgsiche blackmetalscene zo nu en dan volgt. In 2017 debuteerde het kwartet met de veelbelovende “The black hand of the father” EP en in de vorm van de eerste full-length “For you men who gaze into the sun” liet het in hoodies gehulde gezelschap drie jaar later horen nog meer lekkers in haar mars te hebben. Ondertussen ligt dat debuut dus alweer enkele jaren achter ons, dus vonden de heren het hoogtijd worden nog eens iets van zich te laten horen. Dat doet Antzaat in de vorm van deze split met Ronarg. Gemeenschappelijke deler op deze release is meneer Ronarg himself, ook wel gekend van Ars Veneficium en Bloedmaan, dat op de valreep van 2023 nog een bommetje dropte in de vorm van debuut “Castle inside the eclipse“, meteen goed voor een welverdiende plaats in onze eindejaarslijst.

Antzaat bijt de spits af met drie composities waarin melancholie en melodische riffs hand in hand gaan, maar die geworteld zijn in een grimmige atmosfeer en tekstueel nog steeds doorspekt zijn met een dystopische thematiek, een beweegreden die de heren reeds aangaven in het gesprek dat we destijds met hen deden naar aanleiding van hun EP. Voorts ook weer de nodige H.P. Lovecraft-invloeden in ondermeer het nummer “Shores of madness” dat rechtstreeks geïnspireerd is op diens novelle “At the mountains of madness”. “Madness” was dan ook een titel die Antzaat gepast vond als overkoepelende term voor de A-kant waarop voorts thema’s als verval, wedergeboorte en waanzin prominent aan bod komen. De band zag een splitalbum als een ideaal excuus om muzikaal wat af te wijken van het eerder werd, hoewel ik de heren nu ook niet zo’n enorm ander pad hoor inslagen.

(c) Daan De Roeck

Finse invloeden schemeren immers nog steeds duidelijk door in Antzaat’s dystopisch zwartmetaal en eigenlijk horen we wel de nodige parallellen met het werk van Bloedmaan, hoewel de verschillende thematiek rechtvaardigt dat de composities van songschrijver Ronarg in twee afzonderlijke entiteiten worden gegoten. Gedreven door een onverzadigbare drang om de donkerste hoeken van de menselijke psyche te verkennen, creëert Antzaat een zwartgallig muzikaal landschap dat zowel beklemmend als meeslepend mooi is, daar zorgen de beklijvende melodielijnen en zinderende tremolo’s meermaals voor. De nummers laten een emotionele diepgang horen die de turbulente innerlijke strijd weerspiegelen die inherent is aan het menselijk bestaan. “Consummation by decay” bevat lekkere opruiende samenzang, klinkt daardoor vrij Duits, en beweegt zich met een leuke schwung verder, maar voorts liggen de drie composities heel erg in het verlengde van elkaar. Ze klinken wel heel lekker, daar niet van. Luistert u maar eens naar de exclusieve première van “And death shall birth life“.

Eerlijk gezegd had ik de eerste luisterbeurt niet door dat “De vreemdeling” het eerste nummer van Ronarg als one-manband (weliswaar met Antzaat-drummer Eenzaat als huurling) was. De man is namelijk bij beide acts verantwoordelijk voor zowel de zang als de songwriting, en nam bovendien ook het wederom prachtige coverartwork voor zijn rekening. Het zorgt natuurlijk voor een mooie continuïteit tussen het materiaal van beide acts, maar eerst bestond de vrees dat er ook hier weinig muzikaal nieuws te vertellen was door deze bezige bij. Die angst bleek echter al snel ongegrond te zijn, maar daarover straks meer.

Het Ronarg-project werd in het leven geroepen als een creatieve uitlaatklep voor muziek en teksten die aldus de muzikant niet binnen zijn bestaande projecten pasten. De kiem ontsproot toen hij in Antwerpen studeerde en de drang voelde met het duistere thema ‘oorlog’ aan de slag te willen gaan. Als jonge knaap voelde hij zich echter nog te onervaren en naïef om dit complexe thema ten volle te kunnen bevatten, maar jaren later kwam, bij het opruimen van het huis van zijn grootmoeder, een schat aan verweerde familiefoto’s, vergeelde documenten en verhalen naar boven die zich afspeelden rond de Eerste Wereldoorlog. Ronarg verslond daarop meerdere films, documentaires, gedichten en getuigenissen van die gruwelijke periode, exploreerde het werk van Max Ernst en doorspitte het familiearchief. Het muzikale concept dat ontpopte resulteerde in de vier nummers op deze split die een samenhangend verhaal met Nederlandse teksten (en in “De vreemdeling” ook een passage in het Frans) brengen. Deze verstaanbare passages vol oorlogsgruwel komen op een Amenra-achtige manier emotioneel vrij hard binnen.

(c) Jelle Van Loo

Ook hier heel wat triomfantelijke, strijdlustige en haast heroïsche epiek en de nodige Finse en Canadese invloeden, maar extra troef bij Ronarg is de geslaagde expressieve heldere zang die een extra grote persoonlijke touch aan het songmateriaal toevoegt. De eerste songs klinken heel naïef maar naarmate het einde van de B-kant nadert, worden de nummers doordrenkt met donkere gevoelens en weemoedigheid zoals hieronder te horen in de exclusieve première van “Moord op Duivelshoek“. Desondanks zorgt de van postmetalclimaxen doordrongen opener “Voorwaarts naar morgen” al meteen voor een apotheose. Niet alleen Ronarg begon naïef aan dit project, ook de vele jonge mannen die naar het slagveld werden gestuurd hadden aanvankelijk een naïef, geïdealiseerd en heroïsch beeld over de oorlog dat al snel veranderde toen ze de realiteit en horror onder ogen zagen: “Morgen, een dag die niet komt.”

Madness/Morgen” is een heel geslaagde split geworden die, ondanks het ontbreken van een eigen smoelwerk, het sterkste Antzaat-materiaal tot op heden bevat en een uitermate geslaagde eerste kennismaking met Ronarg laat horen, dat er een meer unieke aanpak op nahoudt dankzij de gevarieerde zang. Straf dat deze release in eigen beheer en enkel op LP-formaat wordt uitgebracht en dat Immortal Frost Productions, waar zowel Bloedmaan, Ars Veneficium en Antzaat al mee samenwerkten, niet als broodheer fungeert. Toehappen is de boodschap!

JOKKE: 85/100 (Antzaat: 84/100; Ronarg: 86/100)

Antzaat/Ronarg – Madness/Morgen (Eigen beheer 2024)
1. Antzaat – And death shall birth life
2. Antzaat – Consummation by decay
3. Antzaat – Shores of madness
4. Ronarg – Voorwaarts naar morgen
5. Ronarg – De vreemdeling
6. Ronarg – Het bloedende hart
7. Ronarg – Moord op Duivelshoek