Het heerschap Persson wist tijdens Hellfest te vertellen dat elk jaar wat nieuws uitbrengen de muzikale kwaliteit niet ten goede zou komen. Hoewel Cult of Luna 5 jaren heeft gelaten tussen de laatste 2 langspelers, verschijnt er dit jaar een dubbel aan releases. Eerder dit jaar bewees “Vertikal” al dat de band op eenzame hoogte staat en “Vertikal II” onderstreept dit nogmaals. De 4 tracks op deze mini zijn eerder niet uitgebracht en stammen uit dezelfde periode dat “Vertikal” ingeblikt werd. Geen nood, dit zijn geen opvullertjes, maar beresterke prachtnummers dit voortborduren om de minimalistische inslag die ook grote broer kenmerkte. “ORO” is erg ingetogen en sfeervol. “Light chaser” klinkt dan weer meer machinaal door de computergeluiden die lijken weggelopen uit een jaren tachtig computerspelletje. De muzikale lagen zwellen dik op en steeds meer valt er wat te ontdekken. Justin “Godflesh” Broadrick verzorgt een erg poppy klinkende remix van “Vicarious redemption”. Jammer dat dit nummer niet terug te vinden is op de vinylversie. Ik snap niet goed waarom niet eigenlijk. En nu we toch aan het zaniken zijn; Cult of Luna zou eens werk mogen maken van fatsoenlijk artwork en dito verpakkingen. Een lousy digifile stelt toch niks voor? Maar er toch wat moois van! Soit, “Vertikal II” dekt de lading van muziek volledig en Cult of Luna geeft alle andere bands het kijken na. Als geen ander weten ze loeiharde sludge te combineren met erg atmosferische elementen kenmerkend voor post-rock en ambient. Hulde!

FLP: 95/100

Cult of Luna – Vertikal II (Indie Recordings 2013)
1. ORO
2. Light chaser
3. Shun the mask
4. Vicarious redemption