Svartidauði – The synthesis of whore and beast

Ik ben een tevreden man. Niet alleen zorgt de orthodoxe black metal scene op tijd en stond voor de nodige oorgasmes, tevens hebben ze mijn aandelen in een obscuur Pools fabriek van zwarte (al dan niet lederen) kapmantels en hooded sweaters serieus de hoogte ingestuwd. Illustere figuren uit deze stroming doen dikwijls neerbuigend over de hipsters die met hun dikke zwarte brillen, trendy coiffuur en skinny jeans tegenwoordig het black metal milieu dik bevolken (of eerder bevuilen volgens hen), maar de trend die het IJslandse Svartidauði en hun Poolse broeders Mgła hebben ingeluid door hun lelijke tronies te verbergen onder donkere kappen vindt gretig aftrek binnen de orthodoxe scene en maakt op deze manier ook van hen black metal fashionistas. Corpsepaint is zoooo jaren negentig! Binnenkort mag één van deze bands waarschijnlijk zijn eigen lijn aan kapmantels uitbrengen bij H&M. Soit, de IJslanders zorgden met het alom volprezen “Flesh cathedral” twee jaar geleden wel voor één van de donkerste en meest bedwelmende zwarte kunstwerken van de afgelopen jaren. In de nasleep van dit meesterwerk verscheen eerder dit jaar naar aanleiding van een tournee met Mgła en One Tail One Head een nieuwe EP die tot nog toe enkel als obscure en sterk gelimiteerde tape beschikbaar is, daar de vinyl- en cd-release via de labels Terratur Possessions en Daemon Worship Productions nog steeds op zich laten wachten. De zestien minuten durende EP gaat op hetzelfde elan van “Flesh cathedral” verder, alleen wordt de speeltijd nu verdeeld over twee songs daar waar het bij de voorganger de normaalste zaak van de wereld was om nummers van om en bij het kwartier neer te pennen. De twee apocalyptische hymnen representeren tantrische mantra’s om een einde te maken aan het vleselijke. Van deze brok zwarte esthetiek krijg je als luisteraar weer een onbehagelijk en onwennig gevoel. De duistere dissonantie kruipt als een vleesetende bacterie onder je vel om zich zo een weg te banen naar je brein en daar te mindfucken. De Deathspell Omega invloeden blijven aanwezig, maar geen haan die daarnaar kraait. Pure duisternis!

JOKKE: 84/100

Svartidauði – The synthesis of whore and beast (Terratur Possessions/Daemon Worship Productions 2014)
1. Venus illegitima
2. Impotent solar phallus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s