“Mag het iets zwaarder zijn?” Indien het antwoord op deze vraag een volmondige ja luidt, moet je zeker de debuutplaat van het uit Boston afkomstige doom/sludge monster Fórn eens aan een luisterbeurt onderwerpen. Alle restanten oorsmeer die nog in je gehoorgang aanwezig waren worden sito presto weggeblazen want de instrumentale opener “Emergence” klinkt ongelofelijk diep en laag, zeker als de song na een Amenra-achtige riff na twee en een halve minuut losbarst. De monolytische sound die de gitaristen hier uit hun instrumenten persen doet bands als Conan of Bongripper haast als watjes klinken. Ik kijk reikhalzend uit naar het moment waarop de vocalen hun intrede zullen doen. Gaat het hoge cleane zang zijn of opteren ze voor screams of grunts? Het antwoord is gelukkig het laatste. Hese lage oerschreeuwen begeleiden het sonisch geweld bestaande uit heavy distorted mineur gitaarriffs, een zwaar ronkende bas en beukende drums. De wall of sound op deze plaat is zo ongelofelijk zwaar dat de tektonische platen ter hoogte van Antwerpen in beweging komen en de kathedraal op haar grondvesten staat te daveren. Het tempo is tergend traag maar verrassend genoeg worden we halverwege “Dweller on the threshold” plots op een blastbeatpassage getrakteerd (de enige van het album). “Gates of the astral plane” is een mokerslag van jewelste. De drummer lijkt eerder met boomstammen in plaats van drumstokken tekeer te gaan. Het zes minuten durende “Alexithymia” vormt het hoogtepunt van deze plaat en heeft qua gitaarmelodie (hoewel hier voor de doorsnee luisteraar niet veel melodie aan te pas zal komen) wel wat weg van het Duitse Ahab.  “Suffering in the eternal void” start nog enigszins ingetogen maar al snel zoekt het vijftal weer de allerlaagste regionen van het geluidsspectrum op. Eens ze hier op dreef zijn, komt de song echter vroegtijdig aan zijn einde. Als je begint te schuimbekken van een band als Primitive Man, zal Fórn ook wel je cup of tea zijn. Met ruim dertig minuten speeltijd is deze plaat net lang genoeg (en het afsluitende en misplaatste niemendalletje “Cerebral intermission” had van mijn part zelfs nog achterwege gelaten mogen worden). Tijd voor een nieuwe buis van Eustachius!

JOKKE: 80/100

Fórn – The departure of consciousness (Vendetta Records 2014)
1. Emergence
2. Dweller on the threshold
3. Gates of the astral plane
4. Alexithymia
5. Suffering in the eternal void
6. Cerebral intermission