En wat hebben we geleerd? Nooit of te nimmer moet je Árstíðir Lífsins bespreken na slechts een handvol luisterbeurten. Als ik nu mijn vorige, zijnde beide positieve reviews, opnieuw lees, vind ik dat de score wat laag is uitgevallen. De verklaring daarvoor is heel simpel: Árstíðir Lífsins maakt complexe muziek. Denk nu niet aan technische hoogstandjes of vreemde tempowisselingen. Net zoals voordien worden uitgesponnen nummers met vele verschillende lagen aangeboden op “Heljarkviða“, een album dat gecategoriseerd wordt als mini, maar toch 2 tracks van elk 20 minuten bevat. Net als voordien speelt dit Ijslands/Duits gezelschap pagan black metal met diepgaande teksten over de Noorse geschiedenis. Gelukkig klinken ze niet zoals Amon Amarth en andere stoere vikingtrollen. Árstíðir Lífsins is voor de meerwaarde zoeker, zowel op muzikaal als tekstueel vlak. Met veel epiek en bombast toveren violen, diepe mannenkoren en cleane gitaren een mooi en passend contrast met de harde kille black metal, die toch vaak doet denken aan Helrunar – ook omdat Marcel in beide bands de keel voor zijn rekening neemt. Árstíðir Lífsins volgt al enkele releases een eigen uitgestippelde route en wijkt niet af van hun muzikaal elan, artwork en lay-out. Enerzijds bewonder ik hun volharding, want hun nummers staan als een huis, maar keer op keer blijf ik het artwork en de lay-out ondermaats vinden. Ik heb even moeten puzzelen om de volgorde van de teksten te vinden in het boekje. Het staat allemaal in schril contrast met de muziek en lyriek, die wel veel diepgang hebben. Ik zeur weeral over dit onderwerp, maar doe toch eens wat meer dan een vikingprent te plakken op een texturenachtergrond. Nu duurt het werkelijk minder dan 5 minuten om de cover te maken, terwijl ” Heljarkviða” kwalitatief echt wel 80% van de black metalscene achter zich laat.

Flp: 82/100

Árstíðir Lífsins – Heljarkviða (Ván Records 2016)
1. Heljarkviða I: Á helvegi
2. Heljarkviða II: Helgrindr brotna