Nog even een tweede demo op de mensheid lossen en dan is het eindelijk tijd voor een langspeler van Effroi. Het zou een primeur zijn voor Medieval Prophecy Records daar het label, met een uitstekende neus voor zwartmetaal van eigen bodem, tot hiertoe voornamelijk demo’s en splits uitbracht van de bands waar het in gelooft. De twee nummers die op “Sinister omen” prijken, laten geen verrassingen horen voor wie de “Cryptic prophecies” demo en split met Crypts Of Wallachia ook al in huis heeft. Maar dat verwachten we ook helemaal niet van een band als Effroi. Er zijn voldoende andere spelers die hun black metal met tal van invloeden uit death metal, post-rock, folk, avant-garde of klassieke muziek injecteren. Deze heren houden het graag puur. Hun zwartmeaal klinkt gestript en ontdaan van overbodige franjes en focust zich op de kernemoties van het genre: een muzikale uiting van negativiteit en sombere gedachten. Ook qua bezetting gaat Effroi voor een less is more aanpak van zang, gitaar en drums. Bassist D is deze keer blijkbaar niet van de partij. De gitaarsound is lekker korrelig en de drums klinken organisch zoals dat zou moeten. Tsotha’s vocalen komen bovendien beter tot hun recht vergeleken met de wat monotone eerdere prestaties. De riffs blijven hangen en de twee nummers hebben een gevoel voor dynamiek door mid-tempo passages af te wisselen met up-tempo uitbarstingen. Dit sinistere voorteken doet uitkijken naar de op til zijnde langspeler. Voer voor wie destijds niet verder dan de iconische eerste platen van een Darkthrone of Gorgoroth geraakte.

JOKKE: 79/100

Effroi – Sinister omen (Medieval Prophecy records 2021)
1. Ominous winds
2. Battles in desolate regions