De zwartgeblakerde (funeral) doomband Nathr wist recent mijn interesse in het traagste des muziekgenres terug aan te zwengelen met diens debuut. Toeval of niet maar gelijktijdig met “Beinahrúga” verschijnt op 12 februari, eveneens via Signal Rex, het debuut va Ordo Cultum Serpentis. Net als bij de labelgenoten gaat het om een multiculturele band, een cross-continentale aangelegenheid zelfs wat Ordo Cultum Serpentis betreft, want V is afkomstig uit Zuid-Korea en Fr. Der Cadaver is woonachtig te Mexico. Daar waar Nathr zijn composities eerder bondig wist te houden, kiest dit duo ervoor om diens debuut EP uit twee lange epische tracks van om en bij de dertien minuten op te trekken. Met een bandnaam als deze verwacht je een ritualistische insteek en dat is ook daadwerkelijk het geval. Beklemmend gekreun, sinister gefluister, zwaar echoënde grafvocalen, heldere religieus getinte koorzang, mystieke ambient en rituele percussie en belgeluiden weerklinken over het tergend trage doom/death/black-geluidsveld waarin momenten van gespannen stilte gecreëerd worden om die even later abrupt met een schurende beestachtigheid te willen vermorzelen. De te dunne en steriele drumsound is hierbij wel een mankement en de complete overrompeling blijft hierdoor achterwege. Nu lijkt Ordo Cultum Serpentis het neerzetten van rituele atmosfeer wel veel belangrijker te vinden dan onze geest en wezen met een megaton aan kracht te verpletteren, maar toch blijf ik het ontbreken van een massieve (drum)sound een beetje een gemiste kans vinden. Daar stoppen de kritische opmerkingen echter niet. De twee trage basisriffs die passeren vind je op pagina 1 van het gitaarhandboek “Doom metal for dummies” terug en de blastbeatpassages worden nogal abrupt ingelast in plaats van werk te maken van spanningsopbouw. Wat mij betreft verdient “Derej najash” (Hebreeuws voor “de weg van het serpent”) hierdoor niet meer dan het predicaat “aardig” in plaats van dat van “sonische titaan” waar de bijgeleverde biografie mee uitpakt.

JOKKE: 66/100

Ordo Cultum Serpentis – Derej najash (Signal Rex 2021)
1. Chapter 1
2. Chapter 2