Wat ben ik in mijn nopjes met “The raging river“, de nieuwe EP van het Zweedse postmetalinstituut Cult Of Luna! De jongste langspeler “A dawn to fear” bekroonden we in 2019 met een fenomenale score van 95 op 100, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de dubbelaar, na het voltooien van het reviewproces, nog amper toertjes heeft gedraaid. Nu er een kleine koter in huis rondhuppelt, is het immers niet altijd zo evident meer om de tijd te vinden om ontspannen een plaat van 80 minuten op te leggen. De EP-formule, die bij Cult Of Luna nog steeds garant staat voor een kleine 40 minuten speeltijd, wordt dus met open armen ontvangen. Zeker als er weer knallers opstaan zoals de monumentaal klinkende opener “Three bridges” waarop bandleider Johannes Persson met zijn overweldigende strot weer alle registers weet open te trekken. Samen met zijn vijf kompanen wordt een massieve sound neergezet waarin, naast subtiele elektronica, ook ruimte is voor een heerlijk meeslepende gitaarlead. Cult Of Luna en het postmetalgenre waarvan ze samen met een Neurosis en Isis mee aan de wieg staan, wordt gekenmerkt door een eb- en vloedaanpak die emotionele spanningsbogen creëert. De sterkte van het Zweedse sextet ligt in het feit dat ook de rustigere passages weten te beklijven waardoor een Cult Of Luna-nummer niet alleen wave after wave weet te overrompelen, maar je ook tijdens de passages waarin de versterkers niet voluit gaan in hun emotionele universum onderdompelen. “What I leave behind” ligt min of meer in het verlengde van de opener, maar met “Inside of a dream” volgt een aangename verrassing. De zwoele mannenstem die hier het mooie weer maakt, is immers toe te eigenen aan Mark Lanegan (o.a. ex-Screaming Trees en ex-Queens Of The Stone Age). Het is niet de eerste keer dat we deze zanger een bijdrage horen leveren aan een doom-post-whatever band, herinner zijn passage op Earth’s “Primitive and deadly” plaat. Zijn opwachting maakt van het centrale nummer in de tracklist een erg knap en pakkend, ietwat breekbaar rustpunt want met “I remember” keert de maancult terug naar het gekende receptuur van atmosferische sludge en melodieuze post-metal met adembenemende leads. De avontuurlijke drumpatronen en percussie bleven tot hiertoe min of meer achterwege maar tekenen in de meer dan twaalf minuten durende en grotendeels instrumentaal ingevulde afsluiter “Wave after wave” dan toch present. Beresterke EP – voor het eerst ook volledig in eigen beheer uitgebracht via het opgerichte Red Creek label – die alle fans van de band zich moeten toe-eigenen in één van de elvendertig vinylkleurtjes die er te rapen vallen! Er zit immers nog geen sleet op de formule van Cult Of Luna.

JOKKE: 93/100

Cult Of Luna – The raging river (Red Creek 2021)
1. Three bridges
2. What I leave behind
3. Inside of a dream
4. I remember
5. Wave after wave