Het duurde bijna zes jaar alvorens het uit Manchester afkomstige Wode de stap naar een eerste langspeler zette, maar eens het “self-titled” debuut in 2016 wereldkundig gemaakt werd, volgde in sneltempo een jaar later reeds opvolger “Servants of the countercosmos“. Daarna werd het echter geruime tijd stil en ik moet toegeven dat de band in tussentijd ook van mijn radar verdween en ietwat de vergetelheid in sukkelde. In 2021 vond het kwartet het echter tijd om terug van zich te laten horen middels “Burn in many mirrors” dat via 20 Buck Spin zal uitgebracht worden. Dat de mannen er zin in hebben wordt van meet af aan duidelijk want de flamboyante opener “Lunar madness” zet meteen de keet in de fik met zijn opzwepende ritmes, vurige riffs, brandende leads en opzwepende zang. Er lijken ook best wel wat jaren ’80 heavy- en thrashmetalinvloeden hun weg in het black/deathmetalgeluid van Wode gevonden te hebben. Een nummer als “Serpent’s coil” lijkt dan weer een regelrechte ode aan de jaren ’90 Zweedse blackmetalsound te zijn. Dissection en Lord Belial iemand? Na deze twee knallers zit de sfeer er goed in, zijn de armen en benen losgegooid en is het tijd om een “slowke te placeren” op de trage arpeggio’s van “Fire in the hills” dat echt wel een macabere jaren ’80 atmosfeer uitstraalt en waarin de vocalen middels diepe heldere (koor)zang ook subtiele new-wave invloeden laten horen. Middels de galopperende ritmes van “Sulphuric glow” gaat de voet terug op het gaspedaal. In dit nummer vallen de orgelpartijen, die een horroreske toon over het geheel draperen, positief op. “Vanish beneath” moet het dan weer van zijn groovende riffwerk hebben en verloopt nadien wat chaotischer inclusief enkele flitsende solo’s, beukend ramwerk en demonische vocalen. Het gaat vooruit en plots is daar al hekkensluiter “Streams of rapture” die flirt met de tienminutengrens en in drie hoofdstukken opgedeeld is. De afsluiter wordt middels middeleeuws aanvoelende dungeonsynthgeluiden ingeleid alvorens alle middelen nog eens uit de kast worden gehaald voor een zinderende brok black/death. Heldere koorzangen en pakkende epische gitaarharmonieën à volonté! Het lijkt zelfs alsof we Metallica ten tijde van “Ride the lightning” in de slotakkoorden aan het werk horen. “Burn in many mirrors” is een vette brok geweld geworden waarin de band diverse invloeden zoals een hele fikse scheut heavy en thrash metal ten berde brengt. Wode is helemaal terug!

JOKKE: 82/100

Wode – Burn in many mirrors (20 Buck Spin 2021)
1. Lunar madness
2. Serpent’s coil
3. Fire in the hills
4. Sulphuric glow
5. Vanish beneath
6. Streams of rapture (I, II, III)