Taje Skal is een nieuwe naam in blackmetalland maar het individu dat erachter schuilgaat is geen nieuwkomer. Taje Skal is immers een gloednieuw project van Svar, een heerschap dat voornamelijk bekend is als songschrijver van het geweldige Triumph, Genus en Kult Ofenzivy. Wie deze Tsjechische blackmetalbands kent, weet dat deze muzikant een grote liefde heeft voor oude Satyricon ten tijde van “The shadowthrone” en “Nemesis divina“. En anders moet je hun respectievelijke laatste platen “Po vrhu vždy je prázdno kolébek” en “Tak jsem Ji přizval k sobě” maar eens aan een luisterbeurt onderwerpen. Die Satyricon-invloeden horen we ook terug op dit self-titled debuut, maar er is meer aan de hand.

We noteren immers een grote folkvibe in het gitaarspel. Verwacht nu echter geen hippie en happy deuntjes om vrolijk op rond te huppelen en ook heldere zangkoren blijven achterwege. Gastzanger Jaroslav (de andere helft van Triumph, Genus) voorziet de acht nummers die Svar schreef immers van sinistere screams zodat de muzikale toon lekker grimmig en duister blijft. Het is echt ongelofelijk hoe hard deze plaat je terug mee neemt naar de donkere Scandinavische folklore die begin jaren ’90 via de eerste lichting second wave blackmetalbands tot uiting kwam. Ik vraag me daarbij af of Svar zich door lokale folkloristische muzikale motieven en liedjes liet beïnvloeden of toch bewust dat Noorse gevoel opzocht. De plaat komt sterk op gang met enkele heerlijke melodieën, maar naarmate het einde nadert wordt iets te veel in dezelfde vijver gevist en op hetzelfde trucje verder geborduurd.

Fans van oude Satyricon die geen ruk kunnen aanvangen met diens moderne sound zitten gebeiteld bij Triumph, Genus, en voortaan dus ook bij dit Taje Skal dat gematigder en meer folky klinkt vergeleken met Triumph, Genus en Kult Ofenzivy. Alleen moet Svar er misschien wel eens over beginnen waken dat zijn verschillende muzikale projecten niet te veel in mekaars vaarwater beginnen komen.

JOKKE: 83/100

Taje Skal – Taje Skal (Hexencave/New Era Productions 2021)
1. Taje skal
2. Píseň slunce
3. To zde si vystavím svůj dům
4. Jsem
5. Vyzvednut z hrobu
6. Kam jste byly odvedeny
7. Projít mimo vás
8. S mým nitrem …