Waar had ik mijn maliënkolder en bijhorende ridderuitrusting nu weeral gelegd? ’t Is immers hoogtijd om ze vanonder de mottenballen te halen, mijn zwaard te slijpen, helm op te blinken en mijn strijdros te zadelen want het Finse Warmoon Lord keert terug aan het slagveld met de toepasselijk getitelde tweede langspeler “Battlespells“. De muzikale kwaliteit die we een kleine veertig minuten op ons afgevuurd krijgen, doet het slagveld in een bloedrood slachtveld veranderen en na afloop staan we uitgeput en wezenloos over de dodenakker voor ons uit te staren.

Juuso Peltola aka Lord Vrăjitor strijd als éénmansleger en heeft zichzelf op deze tweede langspeler op all vlakken glansrijk overtroffen. Debuut “Burning banners of the funereal war” was van meet af aan reeds een schot in de roos en liet geen twijfel bestaan over het potentieel van Warmoon Lord. Op de “Pure cold impurity” split met Vultyrium werd wat meer nadruk gelegd op de symfonische elementen die de op het geluid van de tweede golf gestoelde black metal nóg verder uitdiepten. En de zeven nieuwe oorlogshymnen puren de grandeur nog verder uit.

Dat de Fin een voorliefde heeft voor keyboards maken zijn dungeonsynthproject Old Sorcery en synthwaveproject Megahammer duidelijk. Ook in Warmoon Lord vloeien de toetsen weelderig en geven alzo een heuse middeleeuwse fantasytoets aan de basis die uit ijskoude maar met een vurige passie vertolkte black metal bestaat. Deze zwartgeblakerde kern staat echter nog steeds centraal in het Warmoon Lord-geluid en wordt zelden door het dikke synthtapijt ondergesneeuwd, geen paniek!

De mid-tempo instrumentale opener “Virtus tenebris” heeft de rol van sfeermaker en trekt “Battlespells” met de nodige melodieuze bombast op gang, maar zodra “Purging nefarious vortex” uit de speakers knalt, stuwen krijgshaftige gitaargolven en up-tempo drumaanslagen het nummer voort. Het strijdgewoel valt vervolgens plotsklaps stil, de keys doen het geheel terug aanzwellen en dan volgt een nieuwe pandoering met heerlijk gitaarwerk. “Of a moribund vision” bevat een aanstekelijke wisselwerking tussen grimmig en vurig gitaarwerk en kosmische toetsen. Voeg daar nog uitstekend dynamisch drumspel en een heerlijke blackmetalstrot aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk puur en trots klinkend jaren ’90 blackmetalnummer.

The key of the moonpiercer” klinkt met zijn omineuze toetsenwerk, heldere zangkoren bestaande uit zowel een diepe mannenstem als een engelachtige vrouwenstem, akoestische gitaren en middeleeuws aandoende drumroffels en fluitjes aanvankelijk als een epische soundtrack maar ontpopt zich na een drietal minuten toch nog tot een nummer waarin de blackmetalelementen de overhand nemen. Graveland’s Rob Darken zou de toetsen in dit epos ingespeeld hebben, maar 100% zekerheid heb ik hier niet over. Indien dit het geval is, geeft het allicht een ietwat zure nasmaak voor eenieder die een regelrechte aversie heeft van black metal die op een of andere manier met extreemrechts gedachtengoed of nazi-sympathieën gelinkt kan worden. Dat is spijtig genoeg een gegeven waar we meermaals mee geconfronteerd worden in Finse black metal, en zeker op een label als Werewolf Records. Laat ons dan maar terug op de muziek focussen.

Empowered with battlespells” klinkt bloeddorstig en gemeen, maar de huppelende toetsen zorgen voor een luchtiger element. Halfweg het nummer en ook in “Oracles of war“, waarin een heerlijke diepe verhalende Saruman-achtige stem opduikt, horen we heel wat oude-Dimmu Borgir in het toetsenwerk doorschemeren. De overduidelijke invloeden van oude Ancient (zowel muzikaal als vocaal) zijn op “Battlespells” dan weer iets minder voor de hand liggend en we noteren in het gitaargeluid nu eveneens elementen die ons aan een Throne Of Ahaz of Swordmaster doen denken. De meer dan acht minuten durende afsluiter “In perennial twilight” maakt dat ook duidelijk en vat al waar Warmoon Lord voor staat nog eens samen: een opmerkelijk frisse herleving van archaïsche en vintage klinkende (Finse) symfonische tweedegolfsblackmetal die verhalen vertelt die je misschien al eerder hebt gehoord, maar niettemin voor een beklijvend spektakel zorgen.

Ook productioneel wordt er stap voor stap vooruitgang geboekt, vooral dan wat betreft het drumgeluid dat nu organisch en bombastisch tegelijk klinkt en door livedrummer Revenant Strigoi ingespeeld werd. Met nog een dik half jaar te gaan is het misschien nog wat vroeg voor het navolgende statement maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dé Finse blackmetalplaat van 2021 in de vorm van dit magistrale “Battlespells” reeds gearriveerd is!

JOKKE: 91/100

Warmoon Lord – Battlespells (Werewolf Records 2021)
1. Virtus tenebris
2. Purging nefarious vortex
3. Of a moribund vision
4. The key of the moonpiercer
5. Empowered with battlespells
6. Oracles of war
7. In perennial twilight