De woorden “raw” en “lofi” zijn tegenwoordig voldoende om de helft van de blackmetalgemeenschap een oorgasme te doen krijgen. Voeg daar nog de tag “Lamp of Murmuur” aan toe en de lichaamssappen vliegen in het rond. Lamp Of Murmuur’s M verzorgt immers ook masteringactiviteiten zoals ondermeer het geval zou moeten zijn bij deze debuutrelease van Wærloga. Zoals de titel aangeeft, eigenlijk oorspronkelijk vorig jaar verschenen, maar enkel via digitale weg. Het voor mij onbekende Amerikaanse label King Of The Monsters verzorgt nu samen met het Nederlandse Dawnbreed Records de fysieke uitgave in de vorm van een 7 inch.

Veel info valt er niet te vergaren over deze anonieme horde die onder een sluier van mysterie en cryptische duivels verscholen zit. Wærloga werd in 2016 boven de doopvont gehouden en het enige voorgaande teken van leven dat te bespeuren valt, is een deelname aan de digitale benefietcompilatie die in mekaar gedraaid werd om de familie van Markov Soroka (Tchornobog, Aureole, etc.) te steunen nadat diens vader een hartaanval had gekregen wat buitensporige medische facturen in gang zette.

Twee nummers presenteert Wærloga ons, die beide een eigen identiteit hebben. “Liar” valt te omschrijven als midden jaren ’90 symfonische black metal van Noord-Europese leest met uitdagende songwriting en een vurigheid in het gitaarspel. De symfonische elementen uiten zich niet non-stop maar worden enkel wanneer nodig ingezet om een bepaalde passage wat meer bombast en grandeur mee te geven. De ijskoude tremeloriffs blijven samen met het uitstekende screamwerk het voornaamste uithangbord. Namen die te binnen schieten als referentiekader zijn Gehenna, Emperor en oude Abigor.

In “Enemy“, daarentegen, springen de keyboards pas redelijk laat in het nummer écht op de voorgrond. Ervoor krijgen we een slachtveld aan uitstekend blackmetalgitaarwerk, vitriole haatvolle screams en gedegen drumwerk voor de kiezen. Een knappe melodieuze gitaarsolo, heldere, heidens aanvoelende zang en een maniakele screampassage laten zich verder nog positief optekenen in dit uitstekende nummer alvorens kerkklokken veel te vroeg het einde inluiden.

Met deze eerste twee betoverende auditieve emanaties verzwelgt en overweldigt Wærloga de luisteraar alsof ie in een ijzige winterstorm terecht komt. Reuze benieuwd naar meer van deze Amerikaanse band

JOKKE: 83/100

Wærloga – Promo MMXX (Dawnbreed Records/King of the Monsters 2021)
1. Liar
2. Enemy