In de vorm van Ixtlahuac serveren we u nogmaals een exotisch vleugje extreme metal. Het is niet de eerste keer dat native of indigenous black metal op Addergebroed aan bod komt en het zal de komende tijd ook niet de laatste keer zijn vermoed ik. Ixtlahuac betekent zoveel als “tovenaarsgids” en is de band van de Mexicaanse zanger/gitarenplukker AESDM en de Colombiaanse drummer J.J.A. Necro, maar opererend vanuit het Amerikaanse Oakland. Er verschenen reeds drie demo’s waarvan ik de titels voor het gemak maar copy paste: “Yaochihualiztli neneyotl” en “Pisiltilistli miktlayotl” verschenen beide in 2019 En een jaar later werd “Teyacanilitztli nahualli” op cassette uitgebracht. Nuclear War Now! Productions voorziet deze laatste nu ook van een vinylrelease met nieuw cover ontwerp waarop een gepainte en gevederde indiaan trots poseert.

Teyacanilitztli nahualli” is gebaseerd op obscure Meso-Amerikaanse codices die bekend staan ​​als “amoxtli”. Deze codices, geschreven in de 14de, 15de en 16de eeuw, beschrijven de geschiedenis van het inheemse pre-koloniale leven in Meso-Amerika. Met een focus op de kosmogene aanbidding van goden zoals Huitzilopochtli, de stergebonden beschermheer van de oorlog, ademt er een occulte stroom onder de oppervlakte van Ixtlahuacs cryptische poëzie.

Ixtlahuac past muzikaal gezien eigenlijk als gegoten op het NWN!-label want de mix van black en death metal die het duo produceert bevat naast het obligate onorthodoxe instrumentarium (wat ik bij een band als Pan-Amerikan Native Front bijvoorbeeld wat mis) en de veelvuldige gitaarmeditaties (zo hoor ik in het gitaargeneuzel van “Guía mistico:xoloitzcuintle” een stukje van Chopin’s “Dodenmars” voorbijkomen) ook de nodige war- en bestialmetalinvloeden, te herkennen aan de hakkende drumaanslagen, chaotische solo’s die doorheen het strijdgewoel flitsen en de screams met een ietwat diepere toonaard. Het doet de band ook goed dat ze voor een rauwe analoge sound gekozen hebben, want dat maakt de muziek met gevoel voor dramaturgie woest overkomen en wakkert de strijdvaardigheid alleen maar aan! “Ritual de fuego nuevo” is gematigd qua tempo en neigt productioneel gezien ook wat meer naar de rauwe necrohoek. Wederom passeert hier een gitaarloopje dat Chopin’s “Dodenmars” eert en doet overkomen dat het de gitarist bijwijlen aan inspiratie ontbreekt.

Als toetje krijgen we nog twee bonus tracks voorgeschoteld waarvan de eerste een cover is van een Engendro Malévolo-nummer afkomstig van AESDM’s andere band. De song ligt in het verlengde van het Ixtlahuac-materiaal, zij het met wat hypnotischer gitaarwerk. Het exotische instrumentarium bestaande uit allerlei fluitjes, slagwerk en snaarinstrumenten in combinatie met de warmetalinvloeden plaats Ixtlahuac wat in het hokje van de Black Twilight Circle bands, zonder dat ze tot dat clubje behoren. De vreemde gitaarmasturbatiestukjes zoals te horen in het tweede bonusnummer leveren dan wel weer een eigen smoelwerk op.

Voor mij geen must have maar de liefhebbers weten voldoende.

JOKKE: 75/100

Ixtlahuac – Teyacanilitztli nahualli (Nuclear War Now! Productions 2021)
1. Huehuecoyotl
2. Ixlthaucán de los brujos
3. Guía mistico:xoloitzcuintle
4. Nahuallotl (magia) negra
5. Ritual de fuego nuevo
6. Xolotl:4 puntos cardinales (outro)
7. Rito ceremonial en la zona negativa (Engendro Malévolo cover bonus track)
8. Coatlicue nunca muere (bonus track)