Beter laat dan nooit, moeten de Duitsers van Baxaxaxa gedacht hebben. Het is immers vrij uitzonderlijk dat een band bijna 30 jaar na oprichting pas met een debuut op de proppen komt. Deze oudgedienden waren er reeds begin jaren ’90 bij maar na de “Hellfire” demo leek het vuur gedoofd om pas in 2017/2018 terug aangewakkerd te worden voor een reünieoptreden op het Destroying Texas fest gevolgd door een concert in Duitsland. Van de oude line-up bleef enkel drummer Condemptor over die voor de wederopstanding enkele leden uit zijn andere band Ungod optrommelde, no pun intended. Meest in het oog springende aanwerving was echter het aantrekken van zanger Traumatic, in het dagelijks leven beter gekend als Iron Bonhead productions eigenaar Patrick Kremer. Via zijn label verschenen in 2019 en 2020 respectievelijk de prima “The old evil” demo en “Devoted to HIM” EP waarop Baxaxaxa liet horen nog steeds garant te staan voor een portie verrotte, primitieve en gedateerde black metal. Die langverwachte eerste langspeler verschijnt echter via The Sinister Flame, een label dat goed bezig is getuige klasse releases van ondermeer Aethyrick, Ordinance en recent nog het Beyond Man debuut. Kleur komt er naar aloude traditie niet aan te pas in het cover artwork en de gevleugelde duivelmascotte is zoal steeds wederom van de partij. Geen verrassingen op dat gebied.

En ook muzikaal niet. Het zal je immers niet verbazen dat Baxaxaxa ook nu weer het geluid van ougedienden als daar zijn Mortuary Drape, Root, Tormentor, oude-Samael en oer-Mayhem eert. “Catacomb cult” opent sterk met het heerlijke mid-tempo titelnummer waarbij we de woorden “catacomb cult” meermaals luidkeels mee schreeuwen en waarin middeleeuws aanvoelend toetsenspel extra sfeer brengt. Tegenover deze doomy opener en andere wat tragere songs als het acht minuten durende epos “Flame of redemption” en het van een Oostbloksfeertje voorziene “Walpurgis dancers“, waarin de keyboards prominent aanwezig zijn en de slotzin “All the witches dancing” een duidelijk eerbetoon lijkt te zijn aan Italië’s langst meedraaiende blackmetalband, staan dan weer enkele up-tempo composities zoals “As the moon inhaled all sunrays“, “The great malicious tongue” en het afsluitende van hakkend drumwerk voorziene “Temple of the seven keys“. Niet alle nummers zijn van hetzelfde kaliber, maar naast de meeslepende title track springen songs als het van een catchy refrein voorziene “Kingdom ablaze” en het wat langere, sinister klinkende “Ghosts of Törzburg“, waarvan het gitaarthema in het refrein me wat aan Marduk’s “Deme quade thyrane” nummer doet denken (de Vlad Tepes Dracula-themathiek hebben ze in elk geval al gemeen), er nog bovenuit. Niet toevallig misschien allemaal wat meer mid-tempo songs.

De productie van “Catacomb cult” houdt het midden tussen grofkorrelig en transparant en laat alle instrumenten, inclusief de basgitaar, en nuances zoals kerkbelletjes en andere details prima doorkomen. Ook de rauwe zangstem/scream van Traumatic is vrij goed verstaanbaar en doet wat denken aan die van Ancient Rites frontman Gunther Theys. De organische sound en zeker die van de drums maakt deze plaat extra genietbaar. Na drie decennia wachten, waren de verwachtingen hooggespannen, maar “Catacomb cult” weet deze ruimschoots in te lossen, althans als je liefde voor het genre ergens begin jaren ’90 vastgeroest zit.

JOKKE: 83/100

Baxaxaxa – Catacomb Cult (The Sinister Flame 2021)
1. Catacomb cult
2. As the moon inhaled all sunrays
3. Flame of redemption
4. Kingdom ablaze
5. Walpurgis dancers
6. The great malicious tongue
7. Ghosts of Törzburg
8. Temple of the seven keys