All this promiscuous decadence“, het debuut van de anonieme one-man band Fustilarian klinkt totaal niet zoals we dezer dagen doorgaans van Portugese black verwachten. Geen rauwe lofi sound met andere woorden, maar een krachtige, professionele productie die geen detail verloren laat gaan en waarbij vooral de stuwende snaredrumsound mij aanspreekt. Inspiratie voor de kleine drie kwartier aan muziek die dit debuut biedt, vond de mysterieuze entiteit achter Fustilarian in zijn duistere visie op menselijk verval, zijn onnatuurlijke wereld en de decadentie van stedelijke dysforie.

Stilistisch gezien schippert Fustilarian heen en weer tussen de melodieuze black metal van de satanische troepen van het midden tot de late jaren ’90 en orthodoxe/spirituele black metal van het eerste decennium van het nieuwe millennium. Maar voeg hier gerust ook een snuifje DSBM-invloeden aan toe (zoals in de doodse atmosfeer van “Irreversible cessation” en de creepy interlude voelbaar is) en een heuse vleug black ’n roll, wat maakt dat we in nummers als “Born in neglect embrace” en “Swallowed by the nether regions of chaotic isol” aan een band als het Zweedse Craft moeten denken. De repetitieve melodielijn aan het einde van “Deceived in ravenous perversion” heeft wat weg van oude Katatonia of Forgotten Tomb. In “Carving crystal adornments upon the flesh” komen we dan weer vingers te kort om het aantal killer riffs op te tellen.

Enfin, u leest het. “All this promiscuous decadence” is een debuutplaat geworden die verschillende strekkingen van blackmetalfanatiekelingen zal kunnen bekoren, tenminste als je van goed geproduceerd (maar niet óvergeproduceerd) zwartmetaal houdt. Extra punten ook voor het hoge niveau van songwriting skills, de haast voelbare bezetenheid die de vocale prestatie uitstraalt en de prima uitvoering van de verschillende instrumenten, zeker daar het een éénmansband betreft. Top debuut dat te scoren valt via Amor Fati Productions en diens trouwe distributieafnemers!

JOKKE: 82/100

Fustilarian – All this promiscuous decadence (Amor Fati Productions 2021)
1. Reversed ascension
2. Born in neglect embrace
3. Irreversible cessation
4. Deceived in ravenous perversion
5. Intérludio (A alienação dos inquietos)
6. Swallowed by the nether regions of chaotic isol
7. Carving crystal adornments upon the flesh
8. The vacant dispirit